'Slavennamen' project mislukt

Article – 'Slavennamen' project mislukt

PARAMARIBO, 29 juni 2024 – Onder grote druk van een kleine groep SuriNeds kunnen mensen met "slaven-achternamen" deze in Nederland gratis laten aanpassen. Er is echter wel een probleem; niemand heeft daar interesse in.

Geen interesse

Omdat Nederlandse Surinamers – die zichzelf identificeren als "nazaat van door Afrika tot slaaf gemaakten" – dagelijks zouden lijden onder hun achternaam, mochten ze die vanaf 2022 gratis laten wijzigen.

In Amsterdam bleken twee personen te wonen die daar wel oor naar hadden en in Utrecht was er maar één persoon die graag gratis een nieuwe familienaam wilde hebben.

Surinamers bleken juist trots op hun achternaam te zijn

Er waren de afgelopen jaren in totaal nog geen tien (geldige) aanmeldingen voor het Nederlandse project dat vele tonnen aan euro's heeft gekost. Sommige personen bleken achteraf zelfs een naam te hebben die helemaal niets met slavernij te maken had (zoals bij wijze van spreken "meneer Poepjes" uit Den Haag – redactie).

Ketikoti

Vanaf maandag 1 juli (Ketikoti – redactie) kunnen alle Nederlanders gratis hun achternaam wijzigen, op voorwaarde dat deze een aantoonbaar verband heeft met hun Afrikaanse slavernijverleden .

'Slavennamen' project mislukt

Gratis naamsverandering
– Langeman (geen slavennaam) –

Daarvóór kon dit in bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht ook al, omdat deze steden naar eigen zeggen "veel personen van kleur zouden herbergen die dagelijks lijden onder hun naam" (achteraf bleken dat om drie personen te gaan – redactie).

Er zijn tonnen aan euro's weggegooid aan een ongewenst project

Tot nu toe zijn er sinds 2022 slechts acht aanvragen binnengekomen bij de overheid. Opvallend is dat juist in de grote Nederlandse steden dus niemand interesse heeft in de gratis naamswijziging.

In 2023 waren er zes landelijke aanvragen en in 2024 zijn er twee aanvragen binnengekomen.


Psychologisch onderzoek

Vroeger kostte het een kleine duizend euro om je achternaam te wijzigen (vanwege een link met het slavernijverleden, anders was het nog duurder).

Daarbovenop kwamen dan nog de kosten voor een verplicht psychologisch onderzoek om te kijken of je echt zou lijden onder je naam.

Mislukking

In december besloot het demissionaire kabinet, onder druk van een groep activisten, dat een naamswijziging vanaf 1 juli aanstaande volledig gratis is.

Het psychologisch onderzoek is ook afgeschaft; een eigen verklaring is nu voldoende, want een diepere confrontatie met je eigen verleden zou voor veel mensen ondragelijk zijn.

Steden als Utrecht en Amsterdam hebben het project dus al geruime tijd lopen.

Eén persoon

Sinds 2022 heeft slechts één persoon in Utrecht gebruikgemaakt van de regeling.

De gemeente vermoedt dat de lage respons mede komt, doordat je na een naamswijziging (logischerwijs) ook je paspoort, rijbewijs en bankrekeningen moet aanpassen.

Je naam veranderen is een langdurig en tijdrovend project

Voor veel "mensen van kleur die lijden onder hun achternaam" zou dat te confronterend zijn, te ingewikkeld en tijdrovend.


Amsterdam 'stopt'

De stad Amsterdam heeft tot nu toe twee aanvragen ontvangen en verwijst aanvragers daarom gewoon door naar de nieuwe nationale regeling die dus op 1 juli gestart is.

In Amsterdam was één persoon die van zijn naam af wilde

Het kostte Nederland vele tonnen om de naamswijziging vroegtijdig door te laten voeren en dat geld is er nu niet meer.

Tenminste, het geld is er nog wel, maar staat niet in verhouding tot de drie Nederlanders die hier gebruik van hebben gemaakt.

Bron : nu.nl (origineel) / Reshma Soekhlal (Suriname Nieuws)


— UW MENING —

Bent u trots op uw achternaam?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!