Mangrovebos wordt verkocht

Article – Mangrovebos wordt verkocht

PARAMARIBO, 30 juni 2024 – Alsof het niet vreemder kan met zowel ons medisch beleid als de gronduitgifte dreigt de grond van lokaal ziekenhuis Ellen (Commewijne) vol mangrove te worden verkocht.

Mangrove

De verkoop van het terrein heeft niet alleen gevolgen voor de bewoners (rondom het oude ziekenhuis te Ellen – redactie), maar ook voor ons milieu en de noodlottige strijd tegen de zee.

De grond rond Ziekenhuis Ellen wordt frauduleus verhandeld

Het terrein speelt namelijk een zeer belangrijke rol wat betreft het oprukkende water, vanwege de aanwezigheid van een flink stuk mangrovebos. Het lijkt er echter op dat het terrein van ziekenhuis Ellen binnenkort daadwerkelijk verkocht, of zelfs "weggegeven" wordt.

De bewoners van Commewijne zijn hierdoor flink geschokt en in verwarring gebracht, aldus DNA-lid Ann Sadi eind vorige week in ons parlement.

Vorswijk

Sadi bracht het probleem eerder al naar voren in de DNA, waarbij minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer nog beloofde dat het terrein "absoluut niet zou worden verkocht".

"Kan de minister of president dan nu een onderzoek laten instellen?"

"Want anders zullen de bewoners van Ellen zich gaan melden bij de Nationale Assemblee," zei Sadi op cynische toon, toen het nieuws over de aankomende verkoop uitlekte.

Het gebied is zeer belangrijk vanwege haar mangrovebossen

De districtscommissaris (dc) van Commewijne – Mohamedsafiek Radjab – bevestigde vervolgens uit dat de kwestie (ook) al speelde onder de vorige regering, maar bij de huidige regering actueler is geworden.

Volgens hem zijn delen van het terrein namelijk toegewezen aan diverse partijloyalisten, ondanks een zeer negatief advies van de toenmalige dc (die onder de regering Bouterse diende – redactie).

"Recreatie"

De percelen zouden zogenaamd worden uitgegeven voor landbouw en recreatie, aldus de gelekte papieren.

"Hoe kun je daar landbouw bedrijven? Het is een modderbank met mangrovebos!" aldus Radjab.

Hij wijst erop dat de NDP eerst begon met de toewijzingen en dat leden van de huidige regering (VHP / ABOP) het nu simpelweg in extremis overnemen.

Mangrovebos wordt verkocht

Mangrovebos
– waardevol en belangrijk –

Blijkbaar is het ook voor de hedendaagse regeringspartijen dus nogal lucratief om gronden uit te delen.

"Het terrein mag niet worden uitgegeven, want het is een mangrovebos dat als natuurlijke bescherming dient tegen erosie," legt Radjab uit.

President zwijgt

De dc voegt eraan toe dat de president allang op de hoogte is van de situatie en dat de minister om alle stukken over deze kwestie is gevraagd.

Hij verzekert dat het terrein niet zal worden uitgegeven, of verkocht zonder protest. Maar vanuit het Kabinet van de President blijft het totdusver nog steeds angstvallig stil.

Bron : Jolanda Pengel / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Ziekenhuisgrond en mangrovebos verkopen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!