Slavernij voorbij, ontbossing niet

Article – Slavernij voorbij, ontbossing niet

PARAMARIBO, 1 juli 2024 – Nota bene op de dag dat president Santokhi aan Nederland het verwijt geeft dat ze niet snel genoeg geld overmaken (in het verlengde van Ketikoti – redactie) komen juist de nazaten van tot slaaf gemaakten in opstand, omdat hun leefgebied onder zijn regering steeds verder wordt vernietigd.

Saamaka

In Atjoni – of Pokigron – hebben bijna 200 mensen geprotesteerd tegen de vernietiging van hun, en ons, bos.

Op de dag van Ketikoti komen de marrons in opstand

Dit gebeurde vlak voor de herdenking van de afschaffing van de slavernij van start ging.

De regering blijkt zonder toestemming van de Saamaka-gemeenschappen enorme stukken grond aan bedrijven te hebben gegeven. De bedrijven in kwestie kappen veel bomen, vernietigen het oerwoud en maken zich schuldig aan grote vormen van roofbouw.


Schade door houtkap

Sinds 2020 is al meer dan 20.000 hectare bos verdwenen door bedrijven zoals Palmera's Timber N.V.

De Saamaka willen niet langer toekijken en protesteren daarom samen met de Vereniging Saamaka Gemeenschappen (VSG) tegen de bosvernietiging.

Suriname verliest in zeer snel haar wereldwijde groene status

Als dit doorgaat, zo waarschuwen ze, kan de toekomst van Suriname en haar plek de wereld in gevaar komen.

Krachtig protest

Honderden Saamaka kwamen met hun korjalen uit verschillende dorpen langs de Boven-Suriname rivier naar Atjoni.

Ze protesteerden met spandoeken en leuzen bij een weg die door Palmera's Timber N.V. is aangelegd. Deze weg wordt nu gebruikt door grote trucks die houtblokken vervoeren.

Legale en illegale ondernemers kappen het oerwoud leeg

De Saamaka zijn van mening dat de houtactiviteiten slecht zijn aangezien het bos, milieu en water sinds een paar jaar steeds verder worden aangetast.

Rechten Saamaka

In 2007 besliste het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens dat Suriname de grondrechten van de Saamaka moet respecteren.

Dezelfde beslissing werd in de jaren daarna vele malen herhaald, tot op de dag van vandaag.

De regering weigert elk recht aan onze oudste bewoners

Ook mag de overheid geen concessies geven zonder toestemming van de gemeenschappen. Toch negeert de overheid deze regels en geeft concessies aan bedrijven die het bos vernietigen.

Straffen

De regering gaat zelfs zo ver dat ze de rechten van welke marronstam, of inheemse, op geen enkele manier wil erkennen.

Een gegeven waarvoor ons land al meerdere malen is toegesproken en zelfs beboet, vanuit de internationale gemeenschap, maar waar geen gehoor aan wordt gegeven.

De Saamaka wonen al honderden jaren in het district Sipaliwini langs de Boven-Suriname rivier. Dit gebied heeft veel bos en biodiversiteit.

Slavernij voorbij, ontbossing niet

Grootschalige ontbossing
– welkom in Suriname –

Door de activiteiten van de overheid wordt de harmonie in dit gebied verstoord. De Saamaka worden op korte termijn met economisch geweld uit hun leefgebied verdreven.

Voorouders

De VSG heeft internationaal aandacht gevraagd voor deze situatie. Een rapport van de International Land Coalition (ILC) laat zien hoe ernstig en grootschalig de bosvernietiging is geworden sinds 2002.

We worden internationaal steeds verder onder druk gezet

De VSG heeft al meerdere rechtszaken aangespannen tegen de overheid om hun grondrechten erkend te krijgen, maar zoals gezegd weigert de regering hierop in te spelen.

Tijdens de demonstratie blokkeerden de protestleiders een houttruck en riepen ze hun voorouders op voor bescherming.


Pikin Saron

Een zelfde soort protest in Pikin Saron liep vorig jaar nog verkeerd af toen de regering met harde hand toesloeg en twee inheemsen executeerden.

Volgens president Santokhi zouden de slachtoffers twee "totaal bezopen en goed getrainde, zeer agressieve terroristen zijn", maar daar is nooit bewijs voor geleverd.

Na de demonstratie te Atjoni werd een petitie overhandigd aan districtscommissaris Frits Ndepe Dinge. Ook werd de petitie aan de president en voorzitter van het parlement aangeboden.

Al jaren reageert de regering op geen enkele noodkreet

Veel nut zal dat overigens niet hebben gehad, aangezien de tweede alleen plichtmatig reageert en de eerste tot op de dag van helemaal niet.

Bron : Liesbeth Kartowikromo / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Heeft u nog hoop op bescherming van ons bos?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!