De vraag van vandaag : puntkomma?

Article-question – De vraag van vandaag : puntkomma?

PARAMARIBO, 1 juli 2024 – De vraag van vandaag is eenvoudig van opzet. Het bestaat uit één vraag en in de reacties kunt u daar antwoord op geven.

Heeft u zelf een leuke vraag? Laat het weten in de comments!

Achtergrond

President Chandrikapersad Santokhi heeft op 1 juli – Ketikoti – aangegeven niet tevreden te zijn met de (financiële) steun vanuit Nederland.

Chan eist een bedrag aan geld op dat nooit is beloofd

Op de dag dat demissionair premier Rutte afzwaaide (Nederland heeft een nieuwe regering – redactie) vroeg de president zich af "waar die 60 miljoen euro blijft, die Nederland volgens hem had beloofd".

Waarschuwing

Hij waarschuwde Nederland dat "de komma (uit de excuses van Rutte) geen punt moet worden en dat hij Nederland aan de gemaakte beloften houdt".

Los van het feit dat enige vorm van geld nooit is beloofd, is tegelijk onduidelijk wat ons land dan zelf heeft gedaan om onze geschiedenis een plaats te geven.

Nederland wel inderdaad – ongeveer – 200 miljoen euro vrijgemaakt om via educatieprojecten meer bewustwording te creëren rondom de (hedendaagse) slavernij in de wereld.


Voorwaarden

Ongeveer 60 miljoen euro van het totale bedrag kan besteed worden aan lokale, Surinaamse bewustwordingsprojecten.

Dat laatste kent wel twee voorwaarden;

  1. Nederland geeft geen cash geld;
  2. De projecten moeten op papier eerst uitgewerkt worden, voordat ze subsidie krijgen.

Tot op heden zijn er in Nederland – sinds 2022 – al flink wat initiatieven getoond, maar vanuit ons land niet, of nauwelijks.

Geen antwoord

In reactie op de kritiek van de president (dat Nederland te traag is met helpen verwerken van ons trauma – redactie) is gevraagd wat wij als land de afgelopen tijd hebben gedaan binnen de mogelijkheden van het Nederlandse project.

Er wordt veel verweten, maar zelf doen we blijkbaar niets

De vraag is gesteld aan zowel de president zelf, zijn Kabinet en de verantwoordelijke ministeries, maar daar is geen antwoord op gekomen.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Verwijten we Nederland terecht, of zijn we zelf te passief?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!