VES : 'regering voert politiek, geen beleid'

Article – VES : 'regering voert politiek, geen beleid'

PARAMARIBO, 2 juli 2024 – De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) heeft weer eens haar grote zorgen geuit over het feit dat de regering in het algemeen en Santokhi in het bijzonder zich meer bezighoudt met verkiezingscampagnes dan beleid.

Partijbelang

Volgens de VES, die in de ogen van Santokhi geen verstand heeft van onze economie, zijn zowel de president als vicepresident sinds hun aantreden in 2020 enkel bezig met de herverkiezing van 2025.

Dubbele pet

Extra pijnlijk is dat beide heren behalve hun (vice)presidentschap tegelijkertijd ook voorzitter zijn van hun eigen politieke partij.

Dat zorgt voor dubbele agenda's en belangen, waardoor ze slechts actief bezig zijn met campagnevoeren voor de verkiezingen van 25 mei 2025.

De critici binnen de VES vragen zich af waarom kiezers deze partijen straks opnieuw hun vertrouwen zouden moeten geven.

Nationale Assemblee

Ook in de Nationale Assemblee wordt er volgens de VES niet genoeg aandacht besteed aan het opstellen en uitvoeren van beleid.

Er is een opstapeling van wetsvoorstellen die nog behandeld en aangenomen moeten worden. De VES betreurt het dat vergaderingen vaak niet op tijd beginnen of zelfs helemaal geen voortgang kennen, wat de ontwikkeling van het land belemmert.

VES : 'regering voert politiek, geen beleid'

Politiek belang
– boven landsbelang –

Ook is er niet tot nauwelijks sprake van dualisme, waarbij een partijlid kritiek mag uiten op eigen beleid.

Bordo

Tijdens de afwezigheid van de president is vooral vicepresident Brunswijk druk bezig met persoonlijke en politieke campagnes, wat volgens de VES haaks staat op zijn functie.

Ze uiten daarbij ook kritiek op de zwijgzaamheid van zowel de president als vicepresident omtrent de arrestatie van Joel – Bordo – Martinus.

Dat gebeurde weken terug in Brazilië, nadat hij door Santokhi was gepromoveerd tot directeur van de NIS. Daarbij is hij een prominent lid van de ABOP en adviseur van een minister.

De VES vindt het niet alleen zorgwekkend dat zulke verdachten het land ongehinderd kunnen verlaten, maar ook dat de president vervolgens in alle talen over zijn aanstelling zwijgt.

De VES merkt op dat politici vaak in verband worden gebracht met twijfelachtige figuren, van wie sommigen een strafblad hebben.

Corruptie

Er wordt in ogen van de VES veel te weinig gesproken over actuele zaken als grootschalige illegale landuitgifte en corruptie.

De partijen nemen vervolgens ook op geen enkele manier afstand van corrupte personen binnen de eigen gelederen of daarbuiten.

VES : 'regering voert politiek, geen beleid'

Mistroostige situatie
– Langeman Produkties –

De VES vraagt zich af waarom de samenleving deze politici blijft accepteren, ondanks dat zij het land keer op keer benadelen. Ze pleiten voor wetsvoorstellen die politici met een strafblad uitsluiten van functies binnen het openbaar bestuur.


Oproep

De VES roept op tot een schoon landsbestuur en steunt elk wetsvoorstel dat corruptie tegengaat.

Als nationale wetgeving uitblijft, adviseert de VES het maatschappelijk middenveld om de internationale gemeenschap in te schakelen voor hulp bij het bestrijden van corruptie.

Bron : Reshma Soekhlal / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Deelt u de kritiek?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!