Slavencomités hebben ruzie

Article – Slavencomités hebben ruzie

PARAMARIBO, 3 juli 2024 – Ook als het aankomt op ons gezamenlijk slavernijverleden wordt duidelijk dat samenwerking ver te zoeken valt.

Slaande ruzies

Er zijn meerdere comités in ons land die zich het onderwerp "slavernij" toe-eigenen en onderling hebben ze allemaal slaande ruzie met elkaar.

Helaas lijkt dat vandaag de dag het enige dat ze bindt. Zelfs op Keti Koti liepen de gemoederen hoog op met – volgens veel betrokkenen – als hoofdzondaar Armand Zunder. De man die twee jaar geleden nog beloofde dat Suriname "minimaal 10 miljard euro" van Nederland zou krijgen (vanwege de hedendaagse uitwerking van de slavernij op onze maatschappij – redactie).

Kwakoe was smerig, verwaarloosd, desolaat en verlaten

Het standbeeld van Kwakoe op het pleintje te Ondro Bon stond er dit jaar kaal, verwaarloosd en verlaten bij tijdens Keti Koti.

Het beeld bleek daarbij niet goed schoongemaakt en werd omringd door meer onkruid dan bloemperken.

Incidenten

De Federasi Fu Afrikansranansma, geleid door Iwan Wijngaarde, hield een korte plechtigheid met een plengoffer, gebed en wat liederen. De plechtigheid werd echter abrupt beëindigd vanwege een onaangenaam incident.

Het is al 28 jaar een traditie om Kwakoe met een traditionele schouderdoek te eren op 1 juli, als teken van respect bij de Afro-Surinamer.

Dit jaar was er echter geen schouderdoek, was het pleintje en beeld niet schoongemaakt of onderhouden en straalde het pure armoe en desinteresse uit.

Er waren maar liefst drie verschillende Afro-organisaties aanwezig en geen van allen kon als ware broeders samenwerken.

Iedereen claimt het alleenrecht op 'historisch slavenleed'

Zelfs hun slavernijverleden bindt ze blijkbaar niet, zodat ze elk afzonderlijk de afschaffing hiervan herdachten. Niet tegelijk, maar "netjes" achterelkaar, om en om terwijl ze in de rij wachtenden staan.

Ruzie

De organisatie van Iwan Wijngaarde wist niet eens dat de Afro-organisaties Comité Herdenking Slavernij en de Nationale Reparatie Commissie, geleid door Armand Zunder, direct na hem ook nog een eigen ceremonie hadden gepland.

Slavencomités hebben ruzie

Kwakoe-kolder
– Langeman Produkties –

Johan Roozer, die bekend is met de Federasi-activiteiten, had de samenwerking moeten initiëren maar bleek dat niet gedaan te hebben.

Weer een andere groepering, Sranan Peyri, riep de Afro-Surinaamse organisaties daarom op om na 150 jaar eens samen te werken en de onderlinge verdeeldheid te vermijden.

Eenkennig

Hoewel alle organisaties een vergunning bleken te hebben, communiceerde president Chandrikapesad Santokhi alleen met de organisatie van Armand Zunder.

De andere groeperingen werden door hem genegeerd, niet begroet en niet besproken. Dit resulteerde in een kale, verlaten en gevoelsmatig zelfs mislukte herdenking rondom Kwakoe.

De president wendde zich tot Zunder en negeerde de rest

Wijngaarde benadrukte in een interview met Starnieuws dat fysieke slavernij is afgeschaft, maar mentale slavernij nog voortduurt. Of hij daarbij op de huidige samenleving en politieke partijen doelt, of op de gebeurtenissen van twee eeuwen terug werd niet duidelijk gemaakt.

Na witman schuld

Wijngaarde hoopt dat de herdenking van Keti Koti volgend jaar beter verloopt.

Het blijft een erfenis van slavernij dat we verdeeld zijn en elkaar tegenwerken in plaats van één vuist te maken.

'Ruzie bij de Afro-Surinamers is de schuld van de witte man'

Samenwerking en kennis zijn cruciaal voor vooruitgang, maar door de invloed van witte overheersers komt dat in ons land niet tot uiting, was de conclusie.

Volgens hem is het dus ook de schuld van 'de witte man' dat wij niet kunnen samenwerken.

Opmerking : het beeld bij dit artikel is, zoals altijd, een zogeheten artist impression van huisillustrator Langeman.

Het is nadrukkelijk geen weergave van de werkelijkheid, maar toont (in dit geval) de leegte aan die overheerste bij de herkenking rond Kwakoe.

Suriname Nieuws
gratis app

Bron : Shanti Biharie / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Waarom kunnen we niet eensgezind herdenken?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!