Vakbond : regering breekt beloften

Article – Vakbond : regering breekt beloften

PARAMARIBO, 4 juli 2024 – Dayanand Dwarka, secretaris van vakbond C-47, meldt dat de regering zich voor de zoveelste keer niet aan de gemaakte afspraken heeft gehouden.

Afspraken

Sinds 1 juli is de BTW ingevoerd, wat betekent dat ook nutsvoorzieningen nu met 5 procent belast worden.

Als eerste van de Nuts-bedrijven kondige OGANE eerder deze week al aan dat een gasbom van 20 lbs nu SRD 205,– kost en een gasbom van 28 lbs ongeveer SRD 250.-

Dwarka benadrukte echter dat overeengekomen was dat er eerst een volledige en inhoudelijke evaluatie van deze wet was beloofd.

Daarbij zouden bepaalde aspecten gewijzigd kunnen worden als de doorrekening hiervan dit zou vereisen.

Dit alles is echter totaal niet gebeurd, waardoor het lijkt dat de regering niet alleen "zo maar wat aan het doen is" maar zich ook niet houdt aan de gemaakte beloften.

De regering handelt steeds vaker tegen eigen afspraken in

In november werd nog afgesproken dat er tot en met juni geen BTW geheven zou worden op nutsvoorzieningen, zodat de wet juist in die periode geëvalueerd (en eventueel aangepast) kon worden voor meer sociale rechtvaardigheid.


Ongelijke belasting

Bepaalde groepen zoals casino– en cambiohouders zijn nu opeens volledig vrijgesteld van BTW, wat de vakbond onacceptabel vindt.

Dwarka stelt dat de vakbond pas akkoord zal gaan met de invoering van de wet als er een integrale aanpak komt die ook verlichting biedt aan specifieke groepen. Dat is immers wat Santokhi zwart op wit heeft toegezegd en wat ook een belangrijke voorwaarde was voor de bond om akkoord te gaan met het voorstel.

'Santokhi liegt, bedriegt het volk en is onbetrouwbaar bezig'

Hij vindt dat groepen die volgens de huidige wet geen BTW hoeven te betalen, toch belast zouden moeten worden.

Geen overleg

Stanley Raghoebarsing, minister van Financiën en Planning, heeft wel een zoveelste BTW-commissie ingesteld, met vertegenwoordigers van een "technisch team van het Tripartiet Overleg".

Volgens Dwarka was dit helemaal niet de afspraak en handelt de minister nu naar eigen inzicht zonder ruggespraak met wie dan ook. De commissie had, zoals tevens was beloofd, ook moeten bestaan uit DNA-leden, vakbondsleiders en regeringsfunctionarissen.

De slager keurt nu zijn eigen vlees met een eigen commissie

De commissie heeft wel een evaluatierapport ingediend bij de minister, maar weer zonder dat de vakbond hier inzage in had.

Ook is de samenstelling van de groep mensen in die commissie zo eenzijdig dat het eigenlijk geen maatschappelijke waarde meer heeft.

Bron : Ronny Sawirjo / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Vertrouwt u de regering nog op haar beloften?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!