Ramadhin : 'medicijnen India afgekeurd'

Article – Ramadhin : 'medicijnen India afgekeurd'

PARAMARIBO, 5 juli 2024 – Wat velen gekscherend al riepen, blijkt maanden later helaas de waarheid; de medicijnen die wij uit India kregen blijken grotendeels niet bruikbaar, waren niet wat we nodig hebben en zijn inmiddels grotendeels vernietigd.

Marwina

Onder grote druk van een journalist moet Ramadhin nu ook toegeven dat het Marwina ziekenhuis, opgeleverd onder de NDP, sinds 2020 stelselmatig is verwaarloosd en in de huidige vorm niet meer bruikbaar.

De medicijnen waren slecht, het ziekenhuis is verwaarloosd

Wel positief is hij over de "zeer lage koers", aangezien hierdoor nu meer dan genoeg geld beschikbaar zou zijn.

Valuta

Door de lagere dollarkoers kunnen voordeligere aankopen gedaan worden, wat de beschikbaarheid van medicijnen kan verbeteren.

Naast de lagere koers speelt de beschikbaarheid van vreemde valuta een rol in de hoeveelheid medicijnen die ingekocht kan worden.

Het belangrijkste nieuws dat minister Ramadhin te melden had, was echter dat de enorme partij medicijnen uit India volledig is afgekeurd vanwege serieuze kwaliteitsproblemen.

India

Ramadhin benadrukte dat het in zijn professionele visie zeer belangrijk is om kwalitatief goede medicijnen op de markt te brengen.

Een heel klein deel van de grote Indiase lading (die uit meerdere containers, niet geordende pakketten bleek te bestaan – redactie) is nog wel goedgekeurd.

Er zou nu meer dan genoeg geld zijn voor goede medicijnen

De batch die niet gevaarlijk zou zijn, is verspreid naar diverse instanties zoals;

Welke medicijnen nu alsnog op de lokale markt komen, waarom deze wel veilig zijn en wie het onderzoek heeft uitgevoerd, werd niet tot in detail vermeld.


Verantwoording nemen

Ook is onduidelijk of de minister zijn verantwoording neemt voor het op de markt brengen van containers vol slechte medicijnen.

Er blijken ongekeurde en slechte medicijnen gedoneerd

Vanaf het begin waren er al vraagtekens over de kwaliteit en bruikbaarheid van de medicijnen uit India. Alhoewel Ramadhin dit afdeed als fake news besloot hij toch het zekere voor het onzekere te nemen.

Ramadhin : 'medicijnen India afgekeurd'

Bad medicine is what you need
– Jon Bon Jovi –

De medicijnen mochten alleen uitgedeeld worden aan arme mensen, aangezien mensen met geld betere alternatieven bij hun (privé) apotheek moesten halen (de verdeling van de medicijnen gebeurde op basis van de hoogte van je verzekering – redactie).

Marwina

Ook het Marwina Ziekenhuis blijft volgens de minister "toch wel een grote uitdaging".

Aanvankelijk wilde hij de journalist die de erbarmelijke staat van het ziekenhuis onthulde voor de rechter slepen. Ook gaf hij de vorige regering de schuld van de huidige situatie.

Feit is echter dat het ziekenhuis is opgeleverd voor 2020, met behulp van een Franse donatie, en dat er na 2020 niet meer naar om is gekeken.

'Journalisten die de waarheid brengen, zijn grote leugenaars'

Er blijken geen artsen te werken, de leiding is nooit aanwezig, een wachter is er niet, patiënten zijn onvindbaar en het handje vol verpleegkundigen blijken veredelde zeven-even ambtenaren te zijn.

De minister verklaart echter dat er "zeer hard" gewerkt wordt aan de officiële operationalisering van het ziekenhuis.

Volgens hem heeft het ziekenhuis vlak na 2020 nog zeer goed gefunctioneerd, en er mag geen vertekend beeld van de instelling ontstaan.

Het ziekenhuis is onbruikbaar, maar dat is beeldvorming

De bedoeling is om nog voor mei 2025 de activiteiten in het ziekenhuis op te starten. Of dit haalbaar is, is een tweede; het ziekenhuis blijkt totaal verlaten en verwaarloosd.

Bron : Shanti Biharie / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Zou de minister moeten opstappen vanwege de medicijnen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!