Herkansingsscholen

Article – Herkansingsscholen

PARAMARIBO, 5 juli 2024 – Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) heeft aangekondigd dat van 26 augustus tot 20 september 2024 herkansings– en aandachtsscholen worden opgezet om leerachterstanden in lezen, schrijven en rekenen te verminderen.

Binnenland

Of je ook bijscholing kan krijgen indien je goed bent in bovenstaande vakken, maar juist slechter in andere vakken, werd niet duidelijk gemaakt.

Ook zijn leerlingen woonachtig in het verdere binnenland, niet welkom bij hun eigen scholen. Het programma is enkel bedoeld voor leerlingen in de grotere plaatsen van ons land.

Een gebrek aan beleid, geld en docenten liggen op de loer

Dat laatste is direct een groot probleem, aangezien er geen geld is en een tekort aan gekwalificeerde docenten. Deelname is vrijwillig, en de kans dat je "vakantie-uren" na de komende vakantie snel worden uitbetaald is dus onzeker.

Herkansingsschool

De herkansingsscholen richten zich op leerlingen die net niet overgaan, waardoor zij alsnog de kans krijgen om het volgende leerjaar te bereiken. Het beleid van de vorige minister was dat elke student vanaf 2020 ook met enkel onvoldoendes toch gewoon doorstroomde naar het nieuwe jaar.

Werkwijze

Op de herkansingsscholen wordt de leerstof van het derde kwartaal herhaald en op 2 en 3 september getoetst.

Succesvolle leerlingen kunnen dan overgaan naar het volgende leerjaar.

Aandachtsscholen nemen elke week toetsen af om de voortgang te monitoren en plannen indien nodig aan te passen.

Het initiatief is momenteel gericht op het basisonderwijs, waar de grootste leerachterstanden zijn geconstateerd. Centraal gelegen scholen zullen als centrale punten dienen voor omliggende scholen. Wanneer je in het binnenland woont, moet je dus dagelijks uren reizen, of hopen op een overnachtingsplek in de buurt van een school.

Vrijwillig

Zoals gezegd is deelname aan deze programma's volledig vrijwillig voor wat zowel leerlingen als leerkrachten betreft.

De uitbetaling van de extra uren 'kan op zich laten wachten'

Die laatste zouden voor hun extra uren betaald gaan worden, maar dit kan ook na mei 2025 gebeuren, aldus een eerdere verklaring.

Er zou "voldoende geld zijn" maar vanwege de complexe boekhouding voor dit soort hoogstaande initiatieven kan het enkele maanden duren voordat het salaris daarwerkelijk wordt ontvangen.

Tekst : Shanti Biharie (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Gaat het plan slagen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!