Santokhi belooft hulp inheemsen

Article – Santokhi belooft hulp inheemsen

PARAMARIBO, 5 juli 2024 – Een delegatie uit het inheemse dorp Alalapadu heeft eerder deze week president Chandrikapersad Santokhi bezocht op het Kabinet van de President.

Alalapadu

Tijdens het bezoek bracht hoofdbasja Lucas Lyupi verschillende kwesties onder de aandacht, waaronder de nood aan voedselzekerheid en beter onderwijs.

Problemen

Extreme droogte gevolgd door hevige regenval hebben geleid tot mislukte oogsten in Alalapadu.

Insectenplagen en schade door wilde dieren verergeren de situatie, waardoor de voedselzekerheid van het dorp ernstig in gevaar is gebracht.

De zelfredzaamheid van de bewoners staat onder grote druk, terwijl ze zelf graag de schouders er onder willen zetten.

Vanuit de regering is er echter geen enkele ondersteuning, wat voor het zeer afgelegen inheemse dorp de situatie steeds moeilijker maakt.

Onderwijs

Lyupi vroeg ook aandacht voor het zeer grote, achterstallige onderhoud aan hun dorpsschool waaraan vanuit de overheid sinds 2020 niets meer is gedaan.

Hij riep de regering op om in te grijpen en benadrukte dat de dorpsgemeenschap meer dan bereid is om bij te dragen met arbeid, lokale deskundigheid en de weinige (financiële) middelen die ze hebben.

Santokhi belooft hulp inheemsen

Inheems toekomstbeeld?
– dramatiserende impressie –

Hiervoor zijn echter wel gereedschappen, materialen en ondersteuning nodig. Een basis die de afgelopen jaren volledig is ontmanteld.

Daarnaast pleitte hij voor modernisering en technologische vooruitgang in het dorp zelf, omdat ze zich willen blijven ontwikkelen met het oog op de toekomst.

Reactie president

President Santokhi sprak "zijn waardering" uit voor het bezoek en beloofde een holistisch gecoördineerde ondersteuning.

Hij wees erop dat er renovaties van scholen in Paramaribo plaatsvinden door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Dat de dorpelingen daar niets aan hebben, is evident.

Ook beloofde hij de inheemse gemeenschap te ondersteunen bij het zelfonderhoud van hun school.

Als de dorpelingen zelf iets willen doen dan mag dat, en gaat het ministerie niet dwarsliggen.


Toekomstplannen

Het staatshoofd benadrukte tevens het belang van modernisering in de dorpen en beloofde dat het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting een grondige inventarisatie zal maken om de nodige moderniseringen door te voeren.

Hoe de inventarisatie samen wordt gesteld, of de dorpelingen daarbij betrokken worden, om welke modernisering het gaat en of dit onderdeel is van een structureel meerjarenplan werd niet duidelijk.

Belofte, belofte

Daarnaast beloofde hij met zekerheid dat er hulp zal zijn om de voedselzekerheid te waarborgen, waarbij hij verwees naar een nooit uitgevoerd LVV-project voor nieuwe gewassen.

Dat project is jaren geleden al aangekondigd, maar er is inhoudelijk niets voor gedaan.

Wel beloofde hij dat als er ooit geld komt, het project aan de testfase kan beginnen en deze ook zeker afgerond zal worden.

De inheemse delegatie uit Alalapadu begon uiteindelijk met veel beloften en geen enkele concrete toezegging op zak hun lange weg naar huis.

Tekst : Ronny Sawirjo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Kan Santokhi al deze beloften nakomen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!