Al weken geen vuilophaal

Article – Al weken geen vuilophaal

PARAMARIBO, 6 juli 2024 – Veel bewoners van Paramaribo worden geconfronteerd met het feit dat hun huisvuil al meer dan twee weken niet is opgehaald.

Ziekten

In verschillende wijken stapelt het afval zich inmiddels gestaag op, waardoor vuilcontainers overvol raken en vuilniszakken zich ophopen op de straathoeken.

De situatie is ernstig, vooral in wijken waar straathonden de vuilniszakken openscheuren.

Ziektekiemen

De nu ontstane situatie vergroot de verspreiding en kans op ziekten zoals leptospirose, die door een combinatie van ratten en besmet regenwater wordt overgedragen.

De onhygiënische omstandigheden leiden daarbij ook tot andere gezondheidsproblemen.

Vooral ratten (en zelfs honden) dragen op deze manier bij aan de verspreiding van ziekten zoals salmonella, wat ernstige maag– en darmklachten kan veroorzaken.

Er is nog geen duidelijke oorzaak voor de vertraging, en de verantwoordelijke instanties hebben niet gereageerd op vragen hieromtrent.

Al weken geen vuilophaal

No trowe doti drape
– Hier geen afval plaatsen –

De getroffen buurten roepen al weken op tot een snelle oplossing en dringen aan tot onmiddellijke actie vanuit de regering om de afvalophaaldiensten te hervatten.

Dengue

Ook ziekten zoals dengue, overgedragen door muggen die broeden in stilstaand water in afval, vormen een ernstige bedreiging.

Bewoners uiten dus niet geheel ongegrond hun frustratie en bezorgdheid.

De ophoping van vuil trekt niet alleen ratten en honden aan, maar ook insecten, wat het risico op ziekten verder verhoogt.

Tekst : Liesbeth Kartowikromo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Wordt bij u het vuil opgehaald?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!