Corrupte handelingen Kaloti

Article – Corrupte handelingen Kaloti

PARAMARIBO, 6 juli 2024 – Goudbedrijf Kaloti Suriname Mint House is een paar jaar terug onder Santokhi in Suriname "formeel gelegaliseerd", maar vrij snel daarna door Nederland alweer ontmaskerd als spin in het web wat illegale goudhandel betreft.

Onderzoek

De geruchten en beschuldigingen rondom Kaloti blijven aanhouden.

Waar het voorheen ging over hun grote (vermeende) rol in het illegaal omsmelten van goud, gaat het nu over schimmige handelsoperaties en belastingconstructies.

In de uitgebreide documentaire Waarde van de aarde, gemaakt door onderzoeksjournalist Twan Huys, is de op het oog corruptieve rol van Kaloti al uitgebreid in kaart gebracht.

Tot op de goudmarkt in Brussel wist men te vertellen dat Kaloti illegaal goud smelt en voorziet van valse stempels zodat het op de markt als legaal goud wordt verkocht.

Santokhi weigerde te reageren op kritische vragen van journalisten, Kaloti zelf bleek een spookbedrijf te zijn zonder zichtbare activiteiten en onderzoekers in Suriname werden direct en terstond de deur gewezen; pottekijkers waren niet welkom.

Ondanks het feit dat Kaloti alle schijn tegen heeft, blijft Santokhi er in geloven en heeft hij het zelfs "een belangrijke hoeksteen voor onze economie genoemd".

Opheldering

Ronny Asabina, lid van De Nationale Assemblée (DNA), heeft vrijdag in het parlement wederom vragen gesteld over de, vermeende wereldwijde illegale, activiteiten van Kaloti.

Hij vroeg de regering waarom dit particuliere bedrijf goud mag opkopen en verkopen namens de staat en zelfs "eigen belasting" mag inhouden. Ook gonst het nog steeds van de geruchten dat Kaloti illegaal gewonnen goud omsmelt en op de markt brengt met valselijk gemaakte echtheidscertificaten.

Asabina bekritiseerde de regering voor het gebrek aan actie om de goudsector te reguleren.

Corrupte handelingen Kaloti

Kaloti gold
– Langeman impressie –

Daags na een incident op de goudvelden, waarbij veel Surinaamse doden te betreuren waren, beloofde president Santokhi een diepgaand onderzoek en grootschalige regulering van de activiteiten.

Van die belofte is echter nooit meer iets van vernomen en vragen hierover worden niet beantwoord. Volgens Asabina is de hele situatie inmiddels een nog grotere njang patoe geworden, een wanordelijke situatie.

Hij vroeg naar de geheimzinnige relatie tussen Kaloti en de huidige regering, waarvan het duidelijk is dat bepaalde toppers binnen zowel de ABOP als VHP persoonlijke belangen zouden hebben bij de vermeende, illegale activiteiten van het bedrijf.

Los daarvan zou het bedrijf een zeer afwijkende, eigen vorm van belastingheffing en –inning hanteren wat ook onderzoek zou verdienen.

Kaloti

In 2011 tekende de Staat Suriname al een Public Private Partnership voor de oprichting van een Mint House (een bedrijf dat legaal gewonnen goud omsmelt en van certificering voorziet – redactie).

De Surinaamse Goudraffinaderij, operationeel sinds 2015, werd in het leven geroepen na een bezoek aan een raffinaderij in Dubai.

Kaloti Precious Metals uit Dubai werd toen aangetrokken om te helpen bij het smelt– en analyseproces van goud, om verliezen voor de staat Suriname te minimaliseren.

Dubai

Dit proces wordt uitgevoerd door een samengesteld Surinaams team, opgeleid in Dubai.

Sinds die groep mensen in ons land de scepter zwaait is internationaal de verdenking ontstaan dat ze zich vooral met illegaal goud bezig houden.

De regering weigerde op vragen in te gaan, gesteld in het parlement. Volgens een eerdere verklaring van Santokhi zou het allemaal fake news zijn, maar ook hij wilde de onderzoeksjournalisten uit Nederland niet te woord staan.

Tekst : Liesbeth Kartowikromo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Merkt u iets van de beloofde ordening op de goudvelden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!