Achtergrond : Kaloti

Article – Achtergrond : Kaloti

PARAMARIBO, 7 juli 2024 – De kwestie rond de Kaloti Jewellery Group, een van 's werelds grootste goudhandelaren, is de afgelopen maand weer hevig opgelaaid in ons land.

Witwassen

In 2014 werd Kaloti door de Amerikaanse Drugsbestrijdingsdienst als serieus witwasrisico beschouwd. Nog geen jaar later (in 2015 – redactie) opende Kaloti een goudraffinaderij in Suriname.

Kaloti Suriname

Het bedrijf werd bij ons opgericht om ál het geëxporteerde goud te zuiveren en vervolgens in goudstaven en munten te exporteren.

Dit zou de waarde van ons goud verhogen en de regering meer inkomsten opleveren, zo werd beloofd.

Echter, na de grote opening in 2015 werden er internationaal twijfels geuit over de werking van de raffinaderij.

Een Amerikaanse veiligheidsadviseur, kon tijdens zijn bezoek in 2016 geen enkels bewijs vinden dat de raffinaderij zelfs echt bestaat.

Nederlandse onderzoekers kwamen rond 2022 op dezelfde conclusie uit met de aantekening dat "de situatie en verdenkingen rondom Kaloti onder het bewind van Santokhi sterker waren geworden".

Corruptie

Onze overheid kan door de handelswijze van Kaloti (illegaal goud omsmelten, niet bestaand goud certificeren – redactie) de export van elke denkbare hoeveelheid goud – echt of fictief – laten certificeren.

Die goedkeuring gebeurd door een raffinaderij die alleen op papier bestaat, aldus verschillende internationale onderzoekers.

Volgens de officiële documenten kan de goudraffinaderij jaarlijks vijftig ton goud zuiveren. Maar tijdens een Nederlandse inspectie in 2021 lijkt het gebouw volledig verlaten.

Militairen

Het mist een logo, de parkeerplaats is leeg, de rolluiken zijn gesloten, personeel is er niet..

Drie militairen van het Nationaal Leger houden permanent de wacht, maar een van hen zegt niets te weten over de activiteiten binnen.

Een buurtbewoner zegt wel soms een auto te zien komen en gaan, maar de ramen blijven altijd gesloten en er brandt nooit licht.

Onderzoek

Jarenlang was er weinig aandacht voor het spookgebouw en opeenvolgende presidenten beweerden bij hoog en laag dat alles fake news zou zijn.

Dit veranderde enigszins toen zowel Kaloti als Suriname ook in het buitenland steeds vaker werden genoemd als corrupte entiteiten op de internationale goudmarkt.

President Chandrikapersad Santokhi startte onder druk een schijnonderzoek naar de rol van Kaloti in Suriname.

Daarvoor keek hij vooral naar de beschikking die Kaloti onder Bouterse zou hebben gekregen. Vreemd genoeg stond daarin dat de staat Suriname (ook onder de huidige president – redactie) alle goudexporteurs in ons land hun verplichtte al hun goud door Kaloti te laten keuren.

Keuze is er niet, een ander bedrijf mag niet.


Eigen onderzoek

Het eigen onderzoek van Santokhi zou vervolgens "niets vreemds" hebben ontdekt en is daarna in de doofpot beland.

Momenteel rijzen er weer andere vragen over het bedrijf, omdat het niet alleen van illegale activiteiten en machtsmisbruik wordt beschuldig, maar ook van belastingontduiking en het hanteren van een afwijkend, intern belastingstelsel.

Tekst : NPO / Groene / FinCEN (USA) / Jolanda Pengel (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Kent u het bedrijf?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!