🧪 Meteorieten op Mars

Article – 🧪 Meteorieten op Mars

PARAMARIBO, 7 juli 2024 – Ruimtesonde InSight van de NASA heeft onthuld dat Mars bijna dagelijks wordt geraakt door meteorieten ter grootte van een basketbal, dat is vijf keer vaker dan eerder gedacht.

Dagelijks

Het aantal relevante inslagen komt neer op 280 tot 360 inslagen per jaar, waarbij kraters van meer dan acht meter breed worden gevormd.

Mars' dunne atmosfeer en nabijheid tot de asteroïdengordel dragen bij aan deze hoge inslagfrequentie.

Voorheen werden inschattingen van meteorietinslagen op Mars gebaseerd op beelden van rondcirkelende satellieten of modellen afgeleid van kraters op de Maan.

InSight, de sonde die in 2018 op "Elysium Planitia" landde, heeft echter een nieuwe methode geïntroduceerd door gebruik te maken van seismische gegevens om deze inslagen te bestuderen.

Door naar de interne trillingen van de planeet te luisteren, konden wetenschappers nu nauwkeurigere gegevens verzamelen.

De dunne atmosfeer van Mars, die honderd keer dunner is dan die van de Aarde, biedt veel minder bescherming tegen inkomende meteorieten.

Bescherming

Waar de atmosfeer van de Aarde vaak meteorieten afbreekt, bereikt op Mars een veel groter aantal de oppervlakte en veroorzaakt kraters.

Het onderzoeksteam gebruikte gegevens van InSight's seismometer om het aantal inslagen te berekenen en dit aantal te extrapoleren naar de hele planeet.

🧪 Meteorieten op Mars

Surinaamse Mars-onderzoeker
– met zonder ruimtepak –

Ze ontdekten dat het daadwerkelijke aantal inslagen vijf keer hoger ligt dan eerder geschat op basis van orbitale beelden. Deze bevindingen zijn cruciaal voor toekomstige Marsmissies, vooral voor astronauten die van plan zijn op Mars te lopen.

Het begrijpen van de frequentie van deze inslagen is van vitaal belang voor de veiligheid en planning van menselijke missies naar Mars.

Tekst : Ronny Sawirjo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Zullen wij ooit ruimteonderzoekers afleveren?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!