🌎 Japan stopt met floppies

Article – 🌎 Japan stopt met floppies

PARAMARIBO, 7 juli 2024 – Japan heeft (eindelijk) vaarwel gezegd tegen floppy disks, een technologie die sinds lange tijd verouderd is.

Ouderwets

Tot vorige maand moesten mensen in Japan nog verplicht documenten bij de overheid indienen via dit opslagmedium.

In totaal waren er zelfs nog 1.000 overheidsdocumenten in het land die het verplichte gebruik van de aloude "floppy" vereisten.

In 2021 verklaarde Japan eindelijk de "oorlog" tegen floppy disks. De volgende stap is dat ze nu ook van de faxmachine af willen.

Japan, ooit een technologisch bolwerk, heeft de afgelopen jaren grote moeite gehad om mee te gaan met de wereldwijde, digitale transformatie.

Dit komt voornamelijk vanwege een diepgewortelde, culturele weerstand tegen elke vorm van verandering.

🌎 Japan stopt met floppies

Japans kantoor
– rijk aan historie en traditie –

Veel werkplekken geven bijvoorbeeld nog steeds de voorkeur aan faxmachines boven e-mails. Eerdere plannen om faxmachines uit overheidskantoren te verwijderen, werden geschrapt vanwege een te grote tegenstand vanuit de vakbonden en personeel.

Floppies

Floppy disks, gemaakt in de jaren 60, raakten uit de mode in de jaren 90 toen efficiëntere opslagoplossingen werden uitgevonden.

Een drie-en-een-half inch floppy disk kon slechts 1.44MB aan data opslaan. Meer dan 22.000 van zulke disks zouden nodig zijn om een huidige, kleine geheugenstick van 32GB te repliceren.

Het Japanse Sony, de laatste fabrikant van de disks, stopte al met de productie in 2011.

Toekomst

Als onderdeel van zijn verlate campagne om de bureaucratie te digitaliseren, lanceerde Japan in september 2021 een Digital Agency.

Maar de inspanningen om te digitaliseren gaan niet zonder slag of stoot. Veel Japanse bedrijven vereisen nog steeds officiële documenten met persoonlijke stempels, zogenaamde hanko, ondanks pogingen van de overheid om dat stempelen af te schaffen.


Semafoondienst

In 2019 sloot overigens de laatste semafoondienst in het land zijn deuren.

Er bleek nog maar één gebruiker te zijn en die verklaarde toen dat de technologie de voorkeur had van zijn bejaarde moeder.

Tekst : Iwan Dompig (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Heeft u nog gewerkt met floppies?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!