'Chan liegt over lijken'

Article – 'Chan liegt over lijken'

PARAMARIBO, 8 juli 2024 – Ons land komt onder steeds grotere internationale druk te staan, nu blijkt dat zelfs president Santokhi en "top" minister Ramdin aantoonbaar liegen over van alles en nog wat, tot moorden aan toe.

Onschuldig

Na de moord op twee onschuldige inheemsen uit Pikin Saron verklaarde Chandrika binnen 24 uur "dat verder onderzoek niet nodig was, omdat de vermoorde mannen twee zwaar bewapende, dronken terroristen zouden zijn".

Santokhi liegt keihard over de moord op onze inheemsen

Een diepgravend Surinaams onderzoek is er inderdaad nooit geweest, maar internationaal wel en dat laat niets over van deze verklaring. Vrij snel werd namelijk duidelijk, door onafhankelijk forensisch onderzoek, dat de mannen standrechtelijk geëxecuteerd waren.

Vermoord

De inslag van de kogels, in de achterkant van hun schedel, duidde er op dat ze van achter waren neergeschoten.

De verschroeide huid rondom de kogelinslag verraadde dat dit van zeer dichtbij is gebeurd en tenslotte waren er – in de vleeswond – sporen van zandkorrels te vinden.

Dit laatste duidt er op dat de mannen op de grond hebben gelegen terwijl ze zonder pardon zijn vermoord door troepen van de regering.

Monsters van het zand toonden aan dat exact dit type voorkomt op de zandgronden rond Pikin Saron.

Ongewapend

Tenslotte bleek dat de mannen ontwapend waren, met hun handen via tie-wraps achter de rug verbonden.

Rondom de polsen waren striemen te zien en verdikkingen die veroorzaakt waren door deze te strak gespannen, plastic wraps.

Ramdin verspreidt de ene na de andere grove leugen

Behalve Santokhi blijkt na internationaal onderzoek nu ook Ramdin keihard gelogen te hebben over deze zaak. Hij beweerde zonder blikken of blozen dat de twee inheemsen in totaal vier agenten in koelen bloede zouden hebben neergeschoten tijdens hun "opstand".

Daar blijkt niets van waar – aan de kant van de regering is geen enkel slachtoffer gevallen.


In de doofpot

Alhoewel enkele andere inheemsen uit Pikin Saron al een jaar, zonder officiële aanklacht, in voorarrest zitten en 15 jaar cel riskeren, is de moord op hun dorpsgenoten door de regering in de doofpot geraakt.

De staat Suriname wordt internationaal onder druk gezet

De internationale wereld laat het er niet bij zitten, en dreigt nu alle betrokkenen voor het gerecht te slepen, waaronder de president (die ook al verdachte is in een frauduleuze vastgoedzaak) en minister Ramdin.

Ramdin

Volgens de verdediging (van de inheemse, vermoorde mensen – redactie) in de Pikin Saron-zaak heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) leugens verkondigd.

'Chan liegt over lijken'

Is Chan een liegebeest?
– Pinokkio, door Langeman –

Zij verklaarde op 2 mei vorig jaar dat "vier agenten zijn omgekomen tijdens de rellen". De bewering werd zelfs op internationaal podium gemaakt bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).

Ramdin liegt tegen de organisatie waar hij wil gaan werken

Een organisatie waar Ramdin, via staatsmiddelen, al maanden probeert de baas van te worden.

Het vermoorden van de inheemse mannen Ivanildo Dijksteel en Martinus Wolfjager zou een reactie zijn geweest op deze "sterfgevallen van agenten" werd toen als reden aangegeven.

Advocaat Milton Castelen bracht eind vorige week echter naar voren dat er tijdens de rellen absoluut geen agenten zijn overleden.

Zes inheemsen – buiten de twee vermoorde om – worden nu wel vervolgd voor "zware misdrijven, waaronder poging tot moord en brandstichting".

Schokkende onthullingen

Het Openbaar Ministerie (OM) eist zoals gezegd 15 jaar celstraf voor Rodney M., Martin M., Guilliano Z., Jonathan A. en Jozua H. uit Pikin Saron.

Amerika vertrouwt de verklaring van onze regering niet

Voor Mitchel B. wordt een jaar celstraf geëist, waarvan zeven maanden voorwaardelijk. Castelen's mededeling schokte familieleden, dorpelingen en vertegenwoordigers van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS).

'Chan liegt over lijken'

Pinokkio in penarie
– Langeman Produkties –

De verdediging verklaarde dat de onjuiste verklaring vlak na de rellen is afgelegd. Castelen ontving telefoontjes uit Washington D.C. met vragen over de situatie.

Aangeklaagd

Tijdens de zitting werd bekendgemaakt dat er een procedure is gestart om Suriname ter verantwoording te roepen voor de verspreiding van verkeerde informatie.

Doofpot

Castelen bekritiseerde het gebrek aan voortgang in het onderzoek naar het dodelijke politiegeweld.

De advocaten benadrukken dat de schietincidenten tijdens de arrestatie van Wolfjager en Dijksteel niet losgekoppeld mogen worden van de andere strafbare feiten.

Ze beschuldigen de vervolging ervan de mannen te criminaliseren om eigen handelen te rechtvaardigen.

De verdediging nam vrijdag vier uur de tijd om hun context van de gebeurtenissen te presenteren.

Volgende week komen andere advocaten aan het woord die (ook) een gezamenlijke pleitnota hebben opgesteld tegen de leugens en doofpotpraktijken van onze regering.

Tekst : Shanti Biharie (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Zouden Chan en Ramdin moeten aftreden als blijkt dat ze liegen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!