Uitsterven mammoet onderzocht

Article – Uitsterven mammoet onderzocht

PARAMARIBO, 9 juli 2024 – Nieuw onderzoek naar de genomische geschiedenis van wolharige mammoeten heeft belangrijke inzichten opgeleverd over de oorzaak waarom hun populatie ooit is gekrompen.

Erfelijk onderzoek

Door de genomen van Siberische wolharige mammoeten te analyseren, hebben wetenschappers ontdekt dat deze dieren een ernstige "genetisch knelpunt" overleefden en zich daarna snel herstelden.

De onderzochte populatie leefde ruim 10.000 jaar geleden zeer geïsoleerd Wrangel Island in Rusland.

Genomen

Het genoom is de volledige genetische samenstelling van een organisme, levende cel of virus.

Het genoom bestaat uit een zeer lange sequentie van nucleotiden.

Dat laatste is een groep van bio-organische verbindingen die de bouwstenen voor DNA en RNA vormen.

Toen het zeeniveau aan het begin van het Holoceentijdperk steeg, raakten de mammoeten op Wrangel Island geïsoleerd van het vasteland.

Uitgestorven

Deze kleine populatie overleefde meer dan 200 generaties voordat ze ongeveer 4.000 jaar geleden uitstierven.

Het onderzoek toont aan dat de populatie snel stabiel werd na het knelpunt (ze konden zich enkel voortplanten binnen de afgesloten groep – redactie), maar dat genetische problemen het ophopen van "erfelijke problemen" en de ophoping van schadelijke mutaties aanhielden.

Uitsterven mammoet onderzocht

Mammoet
– (geen echte foto) –

Hoewel de mammoetpopulatie in aantal dus stabiel bleef, werden "beperkt schadelijke" mutaties langzaam opgehoopt, terwijl "sterk schadelijke" mutaties volledig verdwenen binnen de groep.

Deze bevindingen zijn cruciaal voor het begrijpen van de langetermijneffecten van populatiekrimp bij andere (bedreigde) diersoorten.

Waardevolle lessen

Het onderzoek naar de wolharige mammoeten op Wrangel Island biedt waardevolle lessen voor het behoud van genetische diversiteit in kleine populaties.

Door inzicht te krijgen in de langetermijneffecten van mutatie-ophoping, kunnen natuurbeschermers betere strategieën ontwikkelen om de overlevingskansen van bedreigde soorten te vergroten.

Tekst : Casey Landveld (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Heeft de oertijd uw interesse?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!