Surinaamse militairen ontvoerd

Article – Surinaamse militairen ontvoerd

PARAMARIBO, 9 juli 2024 – Zonder dat daar veel ruchtbaarheid aan gegeven is, blijken enkele soldaten van het Surinaams leger ontvoerd.

Matawai

Zowel de president als verantwoordelijke minister (Mathoera – redactie) zwijgen in alle talen, maar het bericht heeft via Brazilië onze reguliere media toch bereikt.

Onze manschappen hadden geen enkele kans in het veld

Een groep van ruim tien gewapende goudzoekers heeft vandaag een overval gepleegd in Vila Brasil, gelegen in de Matawai-regio.

Ontvoering

De manschappen hadden het gemunt op goud, juwelen en andere waardevolle materialen op het veld.

Naast het stelen van deze goederen hebben de overvallers echter ook de eigenaar van de lokale concessie, zijn broer en enkele soldaten van ons Nationale Leger ontvoerd.

Mediahuis LPM
Brazilië

Naar verluidt maakten onze militairen geen schijn van kans en werden ze zonder slag of stoot gevangen genomen. Enkele schoten in de lucht bleken hiervoor voldoende te zijn.

Bovenstaand feitenrelaas wordt gemeld door het Braziliaanse mediahuis LPM.

Surinaamse militairen ontvoerd

Vertaald persbericht
– LPM Brasil –

Minister Krishna Mathoera, die binnenkort militairen naar Haïti wil sturen om daar de situatie veiliger te maken, wilde niet reageren op het bericht.

Surinaamse militairen ontvoerd

Ontvoerde Surinaamse militairen
– LPM Brasil –

Ook president Santokhi, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Communicatiedienst Suriname (CDS) waren niet bereikbaar voor commentaar.

Incidenten

Volgens lokale mijnwerkers is dit incident niet op zichzelf staand. Ze spreken van een patroon van aanvallen door een soort maffia die actief wordt bij nieuwe goudvondsten of waardevolle bronnen.

Surinaamse militairen ontvoerd

Vermeende beelden overval
– © Marcel Oostburg –

Ooggetuigen beschrijven momenten van angst bij alle betrokkenen, zowel burger als militair. De vermeende daders intimideerden eerst de aanwezigen door in de lucht te schieten.

Loze beloften?

Ondanks beloften van president Santokhi om de goudsector zo snel mogelijk te ordenen, is daar niets van terecht gekomen.

Van de beloofde ordening in de sector komt niets terecht

Er zou geen geld zijn om in te grijpen en insiders meldden ook dat de persoonlijke belangen van veel (politieke) toppers dusdanig zijn dat ze liever geen pottenkijkers of zelfs maar ordening wensen.

De mensen die actief zijn in het gebied hopen dat de overheid en ons leger toch snel zullen ingrijpen. Dit om verdere escalatie te voorkomen en de rust in het gebied te herstellen.

Surinaamse militairen ontvoerd

Onrust op de goudvelden
– © Langeman Produkties –

Er waren blijkbaar wel militairen aanwezig, maar die bleken overduidelijk niet opgewassen tegen de overvallers.

Waarom ze ter plekke waren, of dit onderdeel was van een uitgewerkt plan of dat ze andere belangen moesten beschermen, is niet beantwoord door het ministerie van Defensie (er is geprobeerd contact op te nemen via de mail, telefoon en app – redactie).

Tekst : Ronny Sawirjo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Zou het ministerie een verklaring moeten uitgeven?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!