Suriname laagst opgeleid in de regio

Article – Suriname laagst opgeleid in de regio

PARAMARIBO, 12 juli 2024 – Alhoewel president Santokhi heeft beloofd dat er dankzij de olievondsten veel hoogwaardig werk aan zit te komen, lijkt er toch een probleem te zijn; bijna niemand in Suriname blijkt goed genoeg geschoold.

Lagere school

Als we de nieuwste cijfers van het ministerie mogen geloven, heeft bijkans 70% van de Surinaamse bevolking niet verder gestudeerd dan de tweede klas mulo.

Bovendien zou zeker 40% van de Surinamers de lagere school niet hebben afgerond.

Cijfermatig lijkt de conclusie van MinOWC niet helemaal te kloppen, want als 40% niet verder is gekomen dan de lagere school kan slechts maximaal 60% zijn doorgestroomd naar de mulo (een verschil van 10% – los van wat ze daarna zijn gaan doen).

Hoe dan ook is het met ons scholingsniveau zeer slecht gesteld, aangezien eerdere cijfers aangaven dat het gemiddeld hoogst behaalde onderwijsniveau de vierde klas van de lagere school was.

Henry Mac Donald
senior lector AdeKUS

De harde conclusies vormen hoe dan ook een levensgroot probleem voor de ontwikkeling van ons land.

Haïti

Op Haïti na, een land dat al jaren geteisterd wordt door een bloedige burgeroorlog, staat Suriname zelfs helemaal onderaan het opleidingsniveau van de volledige Caribische regio.

Alleen Haïti scoort wat scholing betreft nog net iets slechter

Henry Mac Donald, oud-ambassadeur bij de VN en gasthoogleraar, benadrukt naar aanleiding van de nieuwste cijfers dat het gebrek aan onderwijs een cruciale factor is voor de vooruitgang van ons land.

Suriname laagst opgeleid in de regio

Surinaamse scholing
– studies van weleer –

"Op basis van dit scholingsniveau is het onrealistisch om van de bevolking te verwachten dat zij de juiste beslissingen nemen voor de ontwikkeling van ons land," zegt hij.

Beloften

De lage graad van opleidingen verklaart volgens hem waarom politieke leiders geneigd zijn tot etnische blokvorming, het uitdelen van cadeaus, het doen van ontelbaar loze beloften en het niet nakomen van simpele afspraken en toezeggingen.

Mac Donald roept op tot een serieuze discussie om dit fundamentele ontwikkelingsprobleem in Suriname aan te pakken.

Suriname heeft letterlijk een groot ontwikkelingsprobleem

"Welke politieke partij kan het beste model presenteren om Suriname na een halve eeuw eindelijk op de juiste ontwikkelingskoers te krijgen" vraagt hij zich retorisch af.

Een woord dat velen onder ons waarschijnlijk niet kunnen duiden.

Suriname laagst opgeleid in de regio

Surinaams klaslokaal
– situatie van vandaag –

Tekst : Casey Landveld (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Heeft u verder gestudeerd dan gemiddeld?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!