Raghoebarsing : 'moni no de'

Article – Raghoebarsing : 'moni no de'

PARAMARIBO, 12 juli 2024 – Het kan verkeren. Beloofde president Santokhi eerder dit jaar nog dat er vele honderden miljoenen USD in de kas zaten, moet minister Raghoebarsing nu erkennen dat er echt geen geld meer is.

Miljarden

Aanvankelijk meldde de president vol trots dat onder zijn prudente beleid, en economische visie, de schuld al met 1 miljard USD was teruggebracht (dat bleek later niet zo te zijn, de schuld is met ruim een miljard USD toegenomen – redactie).

Meerdere beweringen van Santokhi blijken niet te kloppen

Daar kwam nog bovenop het bericht dat er "zeker" anderhalf miljard USD cash zou zijn verdiend tijdens zijn bewind en dat daarmee alle financiële problemen zouden zijn opgelost.

Maar ook dat blijkt nu niet waar te zijn.

Vreemd genoeg zouden de uitgaven van de regering enorm moeten dalen, aangezien er op bijna alle subsidies gekort wordt. Tegelijk ontvangt de overheid via het IMF maandelijks miljoenen om de cashreserves weer op orde te krijgen.

De boekhouding lijkt niet overeen te komen met de realiteit

Ondanks het feit dat de uitgaven dus drastisch zouden zijn verminderd en de inkomsten (kunstmatig) zijn verhoogd, is er nog nooit zo'n groot tekort aan geld geweest als nu, zegt minister Raghoebarsing van Financiën.

Geen geld

Tijdens de persconferentie van de regering (na afloop van de ministerraad – redactie) afgelopen woensdag sprak minister Stanley Raghoebarsing over de steeds sterker klinkende klachten van bijna alle ministers.

We hebben zeer beperkte middelen en kunnen niets inzetten

"De financiële situatie is voor iedereen hetzelfde. Verschillende ministers (van alle partijen – redactie) vragen herhaaldelijk om meer middelen, maar die zijn er niet."

Raghoebarsing : 'moni no de'

Na de ministerraad (impressie)
– ons geld is gevlogen? –

"We hebben helaas erg beperkte middelen en wat er nog wel is, moeten we zeer zorgvuldig besteden," aldus Raghoebarsing.

'Het zijn misverstanden'

De minister stelde verder dat er een "misverstand" was over het vrijmaken van gelden voor de ABOP-ministeries.

"Er zijn inderdaad spanningen en de vice-president heeft meerdere keren zijn ontevredenheid geuit."

Er is geen geld meer, bijna alles dat we hadden is nu op

"Dit is deels begrijpelijk, maar het is niet alleen de vice-president; ook de president heeft meerdere malen aandacht gevraagd voor het vrijmaken van gelden."

De waarheid blijkt nu dus dat er gewoon geen geld meer is. Van president tot vice-president en van een VHP-minister tot een ABOP-minsterie; a moni k'ba.

Gelijkheid

Volgens Raghoebarsing is iedereen binnen de regering gelijk en wordt het geld gegeven aan "Surinaamse ministers", dus niet specifiek aan ABOP– of VHP-ministers.

"We horen vaak over brandstoftekorten bij de politie (ABOP), maar dit geldt ook voor het Ministerie van Defensie (VHP) en eigenlijk alle andere ministeries," besloot de minister.

Hij herhaalde dat er spanningen zijn, maar deze moeten niet de gezamenlijke prestaties overschaduwen.

Chan : 'niemand, behalve de VHP, kan dit land ontwikkelen'

President Santokhi meldde vorige maand juist dat de ABOP te dom was om het land te ontwikkelen en dat de NPS uit lafaards bestond.

Volgens hem wil zijn partij na 2025 met niemand meer samenwerken. De PL zou immers ook geen visie hebben, wat de VHP als enige maakt met kader en beleid.

Tekst : Casey Landveld (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Bevreemdt het u dat er nu opeens geen geld meer is?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!