🌎 Nederlands telefoonverbod werkt

Article – 🌎 Nederlands telefoonverbod werkt

PARAMARIBO, 12 juli 2024 – Leraren en schoolleiders van bijna 600 middelbare scholen in Nederland hebben gemeld dat het weren van smartphones uit klaslokalen leidt tot socialere en geconcentreerdere leerlingen.

Telefoon

Dit blijkt uit een representatieve meting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Geen telefoon

Sinds januari 2024 is er een landelijke, Nederlandse afspraak in het voortgezet onderwijs om mobiele telefoons tijdens de lessen te verbieden.

Na de zomervakantie geldt deze afspraak ook voor het primair en gespecialiseerd onderwijs.

Alle middelbare scholen die aan het onderzoek deelnamen, hebben maatregelen getroffen om mobieltjes uit de klas te weren.

Sommige scholen hadden dit beleid al eerder ingevoerd, terwijl andere scholen de landelijke afspraak gebruikten om hierover in gesprek te gaan met ouders, leerlingen en personeel.

Succes

Staatssecretaris Marielle Paul noemde de afspraak een succes en benadrukte dat zowel leerlingen als leraren zich snel hebben aangepast.

Positief resultaat

Volgens het onderzoek praten leerlingen nu meer met elkaar en zijn ze beter gefocust tijdens de lessen.

De scholen geven aan dat zij geen extra hulp of ondersteuning nodig hebben bij de uitvoering van dit beleid.

Na de zomervakantie zal de afspraak ook gaan gelden voor het primair en gespecialiseerd onderwijs. Uit de meting van OCW blijkt dat meer dan 70% van de basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs al een vergelijkbaar telefoonbeleid hebben.

Op de meeste scholen moeten leerlingen hun telefoon bij binnenkomst inleveren, en bij sommige basisscholen (6%) zijn mobieltjes zelfs op het schoolplein verboden.

🌎 Nederlands telefoonverbod werkt

Wel school
– geen mobiel –

Het beleid houdt in dat mobiele telefoons alleen gebruikt mogen worden als ze noodzakelijk zijn voor de inhoud van de les, zoals bij een les over mediawijsheid.

Ook mogen leerlingen hun telefoon gebruiken als ze er afhankelijk van zijn voor medische redenen of wegens een beperking.

Toekomstig

Het Nederlandse ministerie zal de effecten van de landelijke afspraak blijven monitoren.

In de zomer van 2025 zal het ministerie met alle betrokken partijen evalueren of er aanvullende maatregelen nodig zijn, zoals bijvoorbeeld een wettelijk en landelijk telefoonverbod op school.

Tekst : rijksoverheid.nl / Anil Gajadien (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Zouden we het in Suriname ook moeten verbieden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!