Plan Ori mislukt? Geen docenten

Article – Plan Ori mislukt? Geen docenten

PARAMARIBO, 13 juli 2024 – Minister Ori van Onderwijs heeft onlangs een plan geopperd om scholieren vrijwillig bij te laten scholen in de grote vakantie. Nu blijkt er een probleem; er zijn geen docenten.

Niet bevoegd

Alhoewel zowel de minister als president Santokhi hadden beloofd dat er "heel veel docenten nu al interesse hadden om vrijwillig in de vakantie te gaan werken", zijn er tot nu toe nauwelijks of geen aanmeldingen.

Het plan lijkt bedacht zonder te kijken naar de haalbaarheid

Vanwege de zeer lage interesse vanuit het veld (om op vrijwillige basis overuren te draaien – redactie) wordt het plan nu bijgesteld.

Ook als je geen docent bent, maar wel eens voor de klas hebt gestaan, ben je welkom om de lessen te verzorgen.


Slecht plan?

Al met al lijkt het een slecht uitgewerkt en niet doordacht plan. Insiders meldden vooraf al dat niemand warm gaat lopen om vrijwillig voor de klas te staan, als niet eens zeker is of je ooit uitbetaald krijgt.

Voorlopig is deelname vrijwillig, het geld komt wellicht later

Geld is er namelijk ook niet, dus de betaling zou eventueel pas na mei 2025 kunnen geschiedden, zo werd verteld.

Vanwege de nu onstane situatie is het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur naarstig op zoek naar leerkrachten en "bevoegde geïnteresseerden" om alsnog les te geven op vakantiescholen.

Er blijkt nu te weinig geld, en een gebrek aan docenten

MinOWC begrijpt dat veel leerkrachten hun vakantie niet willen opgeven. Ook het feit dat er niet (direct) uitbetaald kan gaan worden, speelt wellicht een kleine rol.

Daarom roept het ministerie nu alle geïnteresseerden op zich aan te melden voor ondersteuning op de zogenaamde extra aandachtscholen.

Docent gezocht

Het ministerie zoekt naar mensen met een bepaalde onderwijsbevoegdheid.

De eisen voor docenten, en niet-docenten, zijn daarbij als volgt samengesteld waarbij één punt al genoeg is om te mogen solliciteren;

De extra aandachtscholen zijn bedoeld voor basisschoolleerlingen van leerjaar 3 tot en met 8 met een leerachterstand van in ieder geval meer dan een jaar en dan specifiek in Nederlands en rekenen.

Vrijwillig

De ouders en schoolleiders worden geïnformeerd over de leerlingen die in aanmerking komen, waarbij gezegd moet worden dat ook deelname vanuit de studenten volledig vrijwillig is.

De extra aandachtschool start tijdens de najaarvakantie en duurt vier weken.

Plan Ori mislukt? Geen docenten

Leeg klaslokaal
– Langeman impressie –

Elke leerling krijgt een behandelingsplan op weekbasis na een diagnostische test. Elke vrijdag, na vijf dagen les, wordt een test afgenomen om de voortgang van de leerlingen te meten.

Dat een leerling met een leerachterstand van meer dan 75 weken deze niet binnen vijf lesdagen kan inlopen, lijkt duidelijk.

Docenten en studenten zijn vrij om mee te doen, of niet

Het gebrek aan gekwalificeerd personeel zal daaraan niet bij gaan werken. Toch houdt het ministerie vast aan het plan.

Tekst : Liesbeth Kartowikromo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Zou u participeren?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!