Suriname, een tweede Haïti?

Article – Suriname, een tweede Haïti?

PARAMARIBO, 13 juli 2024 – Recente uitspraken van Stanley Raghoebarsing dat er eigenlijk nooit geld was en de reserves momenteel volledig zijn uitgeput, bieden geen rooskleurig vooruitzicht.

Failliet

Dharm Mungra – voorzitter van DNL – heeft zijn zorgen geuit over de sombere conclusie van onze minister van Financiën.

Raghoebarsing gaf aan dat het steeds moeilijker wordt om salarissen van ambtenaren te betalen, dat er geen geld is om ook maar één cent schuld af te betalen (sinds 2020 is er niets afbetaald, terwijl dat sinds 2024 wel zou moeten gebeuren – redactie) en dat het de regering niet gelukt is meer inkomsten aan te boren.

Er is geen geld meer voor onderwijs, zorg en vuilophaal

Zelfs nu veel subsidies zijn ingetrokken, groeien de tekorten met de maand terwijl de steun van het IMF over enkele maanden ook stopt.

Haïti

Mungra vreest dat Suriname afglijdt naar een situatie zoals in Haïti, waar de hoofdstad Port-au-Prince een grote, onveilige en niet functionerende vuilnisbelt is geworden.

Overheidsfalen

Volgens de minister is er geen geld meer voor gezondheidszorg, onderwijs, infrastructuur en vuilophaal.

Hopelijk krijgen we hier geen Haïtiaanse toestanden

De sterk toegenomen criminaliteit, die door de autoriteiten wordt ontkend, is volgens Mungra ook een teken dat het steeds slechter gaat.

Mungra
De Nieuwe Leeuw

Verder bekritiseert Mungra de onthulling van de minister dat er van januari tot en met juni USD 60 miljoen is uitgegeven aan "onvoorziene kosten".

De grootset kostenpost zijn daarbij verliezen bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) en ontelbaar veel andere achterstanden binnen de regering.


Rampzalig beleid SLM

"Dit is ongehoord kwalijk en gewoon rampzalig," zegt Mungra.

De overheid, inclusief de president, hebben altijd steevast ontkend dat het failliete luchtvaartbedrijf nog met gemeenschapsgelden wordt gesubsidieerd.

Er blijken miljoenen USD per maand naar de SLM te gaan

Ondanks de weigering van SLM om een herstelprogramma te implementeren dat inefficiënties en corruptieve praktijken moest terugdringen, is er USD 20 miljoen van de goudreserves van Grassalco zonder enige merkbare verbetering verdwenen.

Suriname, een tweede Haïti?

Suriname
– tweede Dubai, of toch Haïti –

Per maand zou er zelfs structureel USD 2.000.000,– in de SLM gepompt worden om te voorkomen dat deze failliet zou gaan.

Officieel worden die bedragen elders ondergebracht en zou het slechts gaan om "operationele ondersteuning" van het staatsbedrijf.

'Chan heeft keihard gelogen over de situatie van ons land'

Mungra reageert fel: "Hoe kan deze minister zeggen dat er nauwelijks geld is om salarissen uit te betalen?"

Chan liegt

"Betekent dit dat de president, DNA-leden van zijn coalitie en partijtoppers hun achterban hebben voorgelogen toen ze beweerden dat alles goed gaat?"

Chan beweerde dat schulden zijn betaald, de economie groeit en er een miljardenreserve is. Hij heeft zo veel beloofd, en dat blijken nu allemaal stuk voor stuk grove leugens te zijn?

Toen Mungra deze zaken eerder aanhaalde (enkele maanden terug, voordat Raghoebarsing onder druk moest toegeven – redactie), werd hij aangevallen door onze autoriteiten.

Mungra wordt juridisch aangepakt en tot zwijgen verplicht

Met Santokhi voorop is men toen zelfs een kort geding gestart om mij (Mungra – redactie) het zwijgen op te leggen, bang dat de waarheid naar boven kwam.

"Hopelijk leest de rechter de mededeling van Raghoebarsing, die nu eindelijk eerlijk vertelt hoe slecht de situatie is geworden," besluit Mungra, "want ik heb zeker niet gelogen – in tegenstelling tot Chandrika."

Tekst : Casey Landveld (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Kan het nog slechter gaan?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!