Noodkreet inheemsen : 'men moordt ons uit'

Article – Noodkreet inheemsen : 'men moordt ons uit'

PARAMARIBO, 13 juli 2024 – "We worden langzaam, maar zeker met uitsterven bedreigd," aldus de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties.

Uitsterven

Men moordt ons uit, we worden langzaam maar zeker met uitsterven bedreigd. Men verdrijft ons uit eigen land, onze voorouderlijke wateren en gronden worden vergiftigd en van ons afgepakt.

Hoe lang kan dit ongestraft doorgaan?

Bovenstaand statement werd gepresenteerd door Louis Biswane, basja van Pierrekonde.

'De Surinaamse regering bedreigt ons volk en haar rechten'

Biswane lichtte een schaduwrapport toe, ingediend door zowel de VIDS als Indigenous Peoples Rights International.

Noodkreet inheemsen : 'men moordt ons uit'

Surinaamse Harpey Eagle
– bedreigd en elegant –

Ondanks drie bevelen van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens heeft (ook) de huidige regering in Suriname de rechten van Inheemse Volken nog niet (juridisch) erkend.


Grote doofpotten

Een wetsvoorstel, dat sinds 2021 bij de wetgevende macht ligt, erkent het recht op zelfbeschikking en de collectieve rechtspersoonlijkheid van onze Inheemse volken.

Alle kwesties zijn echter uitgesteld, onder de tafel geveegd en in doofpotten beland, wachtend op "toekomstige uitvoeringswetten".

Wetsvoorstel

Het wetsontwerp, dat pas in januari 2023 werd besproken, bevatte onaanvaardbare amendementen die belangrijke artikelen verzwakten.

Deze wijzigingen zijn discriminerend en in strijd met de internationale verplichtingen van Suriname.

Dit maakt de bescherming van de traditionele gronden, gebieden en hulpbronnen van Inheemse en Tribale volken onmogelijk.

Ondanks herhaaldelijke discussies in de Nationale Assemblee tussen januari en augustus 2023, werd er geen enkele conclusie bereikt of toezegging gedaan.

De president en Ramdin geven loze beloften en draaien weg

Minister Albert Ramdin meldde recent dat een weer eens een commissie zal worden ingesteld om het wetsontwerp voor de zoveelste keer te herzien. Een waarschijnlijk loze belofte, gedaan zonder de betrokkenheid van de Inheemse volken.

Aktie nodig

De VIDS benadrukt het belang van de wetgeving, bevolen in uitspraken van het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens, om de rechten van Inheemse volken te erkennen.

Ons land erkent als enige ter wereld haar inheemsen niet

Suriname vertraagt echter onredelijk de wettelijke erkenning en bescherming van deze rechten. Biswane riep de Mensenrechtencommissie op om in te grijpen en deze schendingen te stoppen.

Noodkreet inheemsen : 'men moordt ons uit'

Surinaamse vale gier
– Langeman impressies –

Tekst : Casey Landveld (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Worden onze inheemsen voor de gek gehouden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!