'VN vertrouwt Chan niet'

Article – 'VN vertrouwt Chan niet'

PARAMARIBO, 14 juli 2024 – Het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties vertrouwt de verklaringen van president Santokhi en minister Ramdin niet, wat betreft de gang van zaken rondom Pikin Saron, en gaat op eigen onderzoek uit.

Leugens

Nadat twee inheemsen in koele bloeden waren geëxecuteerd – door gewapende troepen van onze regering – verklaarde Santokhi binnen acht uur dat er geen verder onderzoek nodig was.

Dit aangezien de slachtoffers "zwaar gewapende, goed getrainde en dronken terroristen" zouden zijn geweest.

Zowel Chan als Ramdin verkondigden grove leugens

Minister Ramdin deed daar nog een schepje bovenop door voor de internationale pers te melden dat de twee inheemsen "zeker vier agenten hadden vermoord die juist ter plaatse waren om de burgerbevolking te beschermen."

Later bleek dat er helemaal niemand was neergeschoten (behalve de twee inheemse bewoners door gewapende troepen – redactie), laat staan dat de slachtoffers "dronken terroristen" waren.

Achteraf bleken beide heren dus zonder slag of stoot voor het oog van de camera te liegen, maar in Suriname kwamen ze er mee weg.

Er is een internationale procedure gestart tegen ons land

De moord op onze inheemsen wordt door Suriname zelf nauwelijks onderzocht, enkele demonstranten zitten al ruim een jaar zonder echte aanklacht vast en de rest is in een doofpot beland.

De Verenigde Naties hebben echter grote vraagtekens gezet bij de beweringen van zowel Santokhi als Ramdin en hebben aangekondigd de zaak grondig te gaan onderzoeken.

De president komt internationaal onder meer vuur te liggen

Dit is overigens niet het eerste (internationale) onderzoek dat naar de handel en wandel van president Chandrikapersad wordt gedaan.

Zo is hij ook al onderwerp van juridische trajecten in een aantal vastgoedzaken, zijn inbreng bij goudbedrijf Kaloti Suriname en enkele gronduitgiften.

Onderzoek

Het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties (VN) wil nu dus meer weten over de gebeurtenissen in Pikin Saron, de verhalen van beide toppers en controleren of onze mensenrechten zijn geschonden door toedoen van de regering.

In de samenvatting van de vergaderingen van de VN, die onlangs zijn afgerond, staat dat Suriname's vierde "periodieke rapport over de naleving van het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten" is behandeld.

De advocaten van de zes inheemsen die nu worden vervolgd (vanwege de demonstratie van 2 mei 2023 in Pikin Saron) benadrukten de grote, internationale aandacht voor de zaak.

Onderzoek Verenigde Naties
moord inheemsen Pikin Saron

Na afloop van de bijeenkomst van de Verenigde Naties maakten de advocaten bekend dat (ook) de Mensenrechtencommissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) een geheime onderzoeksprocedure tegen de staat Suriname is gestart.

Dit wegens vermeende overtredingen en bewust verstrekte, foutieve informatie over de slachtoffers en moorden.

Santokhi lijkt toch niet weg te komen met zijn leugens

De Surinaamse delegatie (die zich moest verantwoorden bij de VN – redactie) bestond uit vertegenwoordigers van verschillende ministeries en het Kabinet van President Santokhi.

Experts van het comité stelden kritische vragen over het Surinaamse Nationaal Instituut voor de Rechten van de Mens en de inspanningen om de rechten van onze stammen en inheemse volkeren te waarborgen.

Beiden worden in ons land de laatste jaren met voeten betreden, waarbij Suriname blijft weigeren de (grond-)rechten van haar inheemsen te erkennen.


Geen antwoord

Het comité stelde een aantal vragen over het functioneren van onze rechtsstaat, maar daar bleken de Surinaamse vertegenwoordigers niet echt een inhoudelijk antwoord op te hebben.

De structuren en besturen (van ons lokale mensenrechteninstituut – redactie) bleken grotendeels onbekend bij de aanwezigen, net als de inbreng van zogenaamde mandaathouders en het benoemen / werven van gekwalificeerd personeel.

'VN vertrouwt Chan niet'

Inheemse doofpot
– komt er ooit witte rook uit? –

Ook kon men niet duiden hoe de onafhankelijkheid gewaarborgd werd, en op welke wijze maatschappelijke organisaties en tribale groepen betrokken worden (later bleek dat die nooit uitgenodigd zijn geweest – redactie).

Of ons instituut zelfstandig genoeg is om iets te kunnen onderzoeken, bleef ook onbeantwoord, laat staan dat er ter plekke aanbevelingen gedaan konden worden.

Misdadigers

Het enige dat de vertegenwoordigers wisten te vertellen, is dat de inheemsen misdadigers zouden zijn.

Zo zouden ze in mei 2023 meerdere agenten hebben neergeschoten en een (politie-)bureau in de brand gestoken.

Veel vragen vanuit de VN bleven onbeantwoord

Wel moesten onze mensen schoorvoetend toegevend dat er geen enkele voorziening was getroffen om tribale en inheemse volkeren te betrekken bij de besluitvorming over hun eigen zaken.

Volgens hun was dat echter de schuld van de inheemsen zelf, omdat ons huidige beleid voorschrijft dat kandidaten door hun eigen organisaties moeten worden genomineerd (dus door de inheemsen en marrons zelf – redactie).

Zowel de VN als de OAS starten onderzoeken naar ons land

Met andere woorden; de regering bepaalt over de (grond-)rechten van onze inheemse volkeren, en als die nalaten hun betrokkenheid te tonen, dan moeten ze achteraf niet komen klagen.

Tekst : Dian Rahardjo-Widodo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Vindt u het goed dat de VN het laat onderzoeken?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!