Geldbrek slaat hard toe

Article – Geldbrek slaat hard toe

PARAMARIBO, 15 juli 2024 – Van de een op de andere dag lijkt het beleid en de boekhouding van zowel onze overheid als regering totaal om te slaan, er is opeens echt geen geld meer.

Afvalproblemen

Onderwijs, de zorg, justitie, veiligheid en infrastructuur zijn een paar van de departementen die keihard worden getroffen door "de nieuwe realiteit".

De rest van het jaar is vuilophaal niet meer gegarandeerd

Er gebeuren nog wel enkele zaken op die gebieden, maar dat gebeurt allemaal met geleend geld of donaties uit het buitenland. Waar president Santokhi jaren heeft gemeld dat er nu meer dan genoeg middelen waren, de economie groeit en de situatie stabiel is, blijkt dat toch niet waar te zijn.

Wellicht is het de schuld van de vorige regering, maar dan is de vraag wel wat de huidige regering de afgelopen (bijna) vijf jaar heeft gedaan om de situatie te keren.

Nieuwe realiteit

Ook Openbare Werken (OW) heeft aangegeven dat al het geld op, dan wel verdwenen is.

Directeur Indersing Gangabisoensingh van Openbaar Groen (OG) heeft zelfs bevestigd dat er geen geld meer is om de vuilophaal voor de rest van dit jaar te garanderen.

Failliet

De financiële middelen zijn volledig uitgeput, er is echt helemaal niets meer.

Hoewel sommige ondernemers voor hun diensten (van de afgelopen maanden – redactie) nog wel betaald kunnen worden, is er absoluut geen budget meer voor de komende maanden.

Gangabisoensingh
directeur OW

Het tekort aan geld voor de regering is in die zin vreemd, dat er vanuit het IMF maandelijks miljoenen worden gestort om de boekhouding en balans in evenwicht te krijgen.

Behalve het feit dat er dus meer geld binnenkomt, wordt er ook veel minder uitgegeven aangezien veel subsidies zijn verdwenen of gekort.

De boekhouding van de regering lijkt totaal niet te kloppen

Ondanks het feit dat er dus meer wordt "verdiend" en minder wordt "betaald", zijn de tekorten van de regering nog nooit zo erg geweest als nu.

Noodzaak

Gangabisoensingh benadrukt dat er dringend geld gezocht moet worden, of dat andere diensten van OW moeten worden stopgezet om de vuilophaal te kunnen blijven garanderen.

Geldbrek slaat hard toe

Gieren boven ons afval
– komt het ooit nog goed –

Je kan van alles stopzetten, behalve de vuilophaal, zegt hij. OG heeft een aanvullende begroting nodig van ongeveer SRD 258 miljoen om de vuilophaal in de resterende maanden te waarborgen.


Betalingsachterstand

Door de stijging van de brandstofprijzen hebben ondernemers prijscorrecties ingediend, wat de staat nog eens extra SRD 58 miljoen kost.

Nu al is er een tekort van ruim een kwart miljard SRD

Experts waarschuwden de regering al dat hun beleid (het laten stijgen van prijzen en dalen van subsidies – redactie) juist averechts zou werken, met hogere prijzen en ontslagen als gevolg, maar daar werd niet naar geluisterd.

Gangabisoensingh noemt de situatie zorgwekkend en benadrukt opnieuw de noodzaak om prioriteiten te stellen.

De situatie is nijpend, zorgwekkend en absoluut dramatisch

Sommige kleine ondernemers worden nog wel betaald, maar de staat heeft bij andere, grote ondernemers enorme achterstanden van soms wel acht maanden.

Tekst : Dian Rahardjo-Widodo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Had u verwacht dat het opeens slechter zou gaan?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!