🧪 Perfecte maanbasis gevonden

Article – 🧪 Perfecte maanbasis gevonden

PARAMARIBO, 15 juli 2024 – Buitenlandse onderzoekers hebben bewijs gevonden voor een aanzienlijke ondergrondse grot op de maan, die vanaf het oppervlak goed toegankelijk is.

Mare Tranquillitatis

De locatie zou een uitstekende plaats kunnen zijn om een toekomstige maanbasis te bouwen, is hun conclusie.

De grot is bereikbaar via Mare Tranquillitatis, het gebied waar de Apollo 11-astronauten Neil Armstrong en Buzz Aldrin ooit voor het eerst voet op de maan zetten.

Radaronderzoek van NASA's Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) toont aan dat de krater leidt naar een grot van 45 meter breed en tot 80 meter lang. De grot ligt uiteindelijk ongeveer 150 meter onder het oppervlak en heeft een volledig vlakke vloer.

Lavabuisgrotten kunnen de basis vormen voor een maanbasis of een noodschuilplaats, omdat de temperatuur erin stabiel is en astronauten beschermd zijn tegen kosmische straling, zonnestraling en micrometeorieten.

Lorenzo Bruzzone – van de Universiteit van Trento in Italië – zegt dat de grot waarschijnlijk een lege lavabuis is. Zulke structuren zouden als natuurlijke schuilplaats kunnen dienen tegen de ruwe omstandigheden op de maan.

Waterijs

Onderzoekers willen de rotsen in vergelijkbare grotten bestuderen, omdat ze aanwijzingen kunnen bevatten over de vorming en vulkanische geschiedenis van de maan.

De grotten kunnen ook waterijs bevatten, een essentiële hulpbron voor langdurige maanmissies en kolonisatie.

🧪 Perfecte maanbasis gevonden

Ergens op de maan
– met uitzicht op de aarde –

Op de maan zijn minstens 200 van dit soort kraters ontdekt. Deze grotten bieden de structuur voor een menselijke basis zonder complexe bouwwerkzaamheden.

Leonardo Carrer, de hoofdauteur van de studie, stelt dat dit een groot voordeel is.


Galactische toekomst

Ruimteagentschappen bereiden zich al jaren voor op de terugkeer van de mens naar de maan.

Ze onderzoeken hoe de stabiliteit van grotten beoordeeld en versterkt kan worden. Van belang is daarbij dat astronauten eenvoudig kunnen uitwijken bij instorting van (een deel) van de grot.

De Arizona State University benadrukt wel dat toegang tot de nu ontdekte krater nog een grote uitdaging zal zijn.

Het vereist een afdaling van zeker 125 meter naar de bodem, en de rand is een steile helling van los puin waar elke beweging kleine lawines kan veroorzaken.

Het is zeker mogelijk om er in en uit te komen, maar het zal vooralsnog veel infrastructuur vergen.

Tekst : Anil Gajadien (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Heeft u wel eens een grot bezocht?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!