🧪 Asteroïde scheert langs aarde

Article – 🧪 Asteroïde scheert langs aarde

PARAMARIBO, 16 juli 2024 – In 2029 zal de asteroïde 99942 Apophis, die groter is dan de hele Eiffeltoren, dicht langs de aarde scheren.

99942 Apophis

De "bijna botsing" wordt gezien als een unieke kans voor wetenschappers om dit ruimtegesteente beter te begrijpen en onze verdediging tegen andere asteroïden te verbeteren.

De Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) werkt momenteel daarom hard aan de Rapid Apophis Mission for Security and Safety (Ramses).

Ramses

Deze missie stuurt een ruimtesonde naar Apophis om informatie te verzamelen over de grootte, vorm, massa en rotatie van de asteroïde.

Dit zal gebeuren wanneer Apophis op "slechts" 32.000 km afstand van de aarde passeert.

Dat lijkt ver weg, maar is veel dichterbij dan bijvoorbeeld onze eigen GPS– en TV-satellieten.

Volgens Dr. Holger Krag, hoofd van ESA’s ruimteveiligheidsprogramma, is dit een unieke kans. Geen enkele asteroïde zal de komende duizenden jaren zo dicht bij de aarde komen.

Blote oog

Als de hemel helder is, zal Apophis zelfs met het blote oog zichtbaar zijn.

Wanneer Apophis zo dicht bij de aarde komt, zal onze zwaartekracht de vorm van de asteroïde beïnvloeden en mogelijk aardverschuivingen op zijn oppervlak veroorzaken.

🧪 Asteroïde scheert langs aarde

Zichtbare Apophis
– met en zonder verrekijker –

Deze informatie helpt wetenschappers te begrijpen hoe asteroïden zich gedragen en hoe we ze in de toekomst kunnen afbuigen als ze gevaarlijk worden.

Inslag

Een inslag van een grote asteroïde kan een ramp veroorzaken die de mensheid zou kunnen vernietigen.

Zo'n effect is vergelijkbaar met de gebeurtenis die de dinosauriërs 65 miljoen jaar geleden uitroeide.

Volgens Prof. Monica Grady van de Open University kunnen asteroïden zoals Apophis, die de baan van de aarde kruisen, op termijn een bedreiging voor het leven op aarde vormen.

Ramses-missie

Hoewel NASA heeft uitgesloten dat Apophis in 2029 of 2036 de aarde zal raken, blijven ruimteagentschappen methoden onderzoeken om asteroïden te bestrijden.

🧪 Asteroïde scheert langs aarde

Close encounter
– in 2029 –

De Ramses-missie biedt wetenschappers de kans om snel en effectief informatie over deze asteroïden te verzamelen, wat van groot belang is voor onze toekomstige verdedigingsmissies.

Tekst : Ronny Sawirjo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Heeft u de film Armageddon gezien?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!