Grote tekortkomingen "project Ori"

Article – Grote tekortkomingen "project Ori"

PARAMARIBO, 17 juli 2024 – Het project van minister Ori, om leerlingen in de vakantie te laten herkansen, begint steeds grotere tekortkomingen te vertonen.

Slecht doordacht

Eerder werd al bekend dat er nauwelijks animo is vanuit de docenten om binnen het project te participeren.

Deelname is vrijwillig en de kans is groot dat ze pas uitbetaald krijgen na mei 2025 – er is momenteel geen geld.

Vanuit de kant van de leerlingen loopt het ook niet storm, deels omdat ook hun deelname volledig vrijwillig is en deels omdat alleen scholieren kunnen meedoen die in de buurt van de stad wonen.

Het binnenland en delen van Commewijne / Nickerie worden in "project Ori" niet meegenomen.

Naar nu blijkt is het aanbod van vakken waarbinnen je extra begeleiding kan verwachten ook zeer klein. Nederlands en rekenen wordt ondersteund en verder niet.

Dreig je als leerling te blijven zitten, maar ben je wel goed in Nederlands? Dan ben je kansloos. En als je slecht bent in Nederlands, maar bijvoorbeeld buiten de ring van Paramaribo woont?

Kansloos.

Zeer beperkt

Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft nu ter aanvulling op het plan aangekondigd dat zeker niet alle lagere schoolkinderen mogen herkansen.

Je mag vreemd genoeg namelijk niet veel achterstand hebben, anders kom je sowieso niet in aanmerking om die achterstand weg te werken.

Alleen leerlingen die slechts één punt nodig hebben voor Nederlands of rekenen krijgen deze mogelijkheid. Een voorwaarde daarbij is dus ook nog dat je in de buurt van een grote leefgemeenschap woont, dat er docenten zijn en dat er geld beschikbaar komt.

Dit jaar voert het ministerie, naar eigen zeggen, een holistisch pilotproject uit waarbij alleen specifieke vakken kunnen worden herkanst. De focus ligt op kinderen die dicht bij de overgangsnormen zitten, maar nét niet over dreigen te gaan.


Stricte voorwaarden

Leerlingen komen in aanmerking voor herkansing onder bepaalde voorwaarden;

  1. Nederlands – een eindcijfer van 4 en minimaal een 5 voor rekenen.
  2. Rekenen – een eindcijfer van 4 en minimaal een 5 voor Nederlands.
  3. Beide vakken – een 4 voor zowel Nederlands als rekenen.

De normen worden toegepast bij het afsluiten van het schooljaar. Waarom je voor beide vakken een vier mag scoren en bij een specifiek vak slechts een vijf, is niet duidelijk.

Tweemaal een vier zal een lastigere opgave zijn om te herkansen dan eenmaal een vijf, maar daar heeft het ministerie geen uitspraak over gedaan.

Herkansingscriteria

Kinderen die niet voldoen aan de overgangsnormen blijven zitten, maar kunnen wel "herkanst worden" als ze aan de zeer specifieke herkansingscriteria voldoen.

Het definitieve eindcijfer bepaalt of de leerling kan overgaan naar de volgende klas.

Tekst : Dian Rahardjo-Widodo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Vindt u het plan goed doordacht overkomen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!