🌎 Argentijnse voetballers extreem racistisch

Article – 🌎 Argentijnse voetballers extreem racistisch

PARAMARIBO, 18 juli 2024 – De vicepresident van Argentinië, Victoria Villarruel, heeft fel gereageerd op de zoveelste racismerel rond hun nationale voetbalteam.

Ophef

Ze begrijpt de ophef niet en steunt de bekritiseerde spelers met de woorden "als wij racistisch willen zijn, dan zijn we racistisch. Geen enkel koloniaal land gaat ons verbieden racisten te zijn."

Na de overwinning van Argentinië in de finale van de Copa América, deelde speler Fernández een video waarin alle spelers in de spelersbus een extreem racistisch lied zingen over Fransen van Afrikaanse afkomst.

Dit leidde tot een wereldwijde verontwaardiging, maar Argentinië vindt dat ze het recht heeft om alle zwarte spelers met de grond gelijk te maken.


Liedtekst

Zo werd er gezonden dat Kylian Mbappé, topspeler van Frankrijk, een vieze transgender was.

Vervolgens gingen ze door met roepen dat de zwarte spelers van Frankrijk te dom zijn, om te weten welke kant ze op moeten voetballen.

Ook zouden ze niet kunnen lezen en schrijven en werd gezongen dat het minderwaardige Angolezen zijn.

Verontwaardiging

Fernández' club Chelsea – en diverse Franse internationals – reageerden verontwaardigd op de racistische video.

Argentinië zegt echter trots te zijn op hun winnende, volledig witte, elftal en moet er niet aan denken dat er donkere spelers in zouden komen.

De Argentijnse vicepresident Villarruel uitte daarbij haar woede over de kritische reacties van het buitenland. Ze verklaarde dat Argentinië geen acties van een "kolonialistisch" land zal tolereren, zoals Frankrijk.

"Geen enkel koloniaal land gaat ons toespreken voor een racistisch lied of het door ons vermelden van waarheden (over zwarte spelers – redactie) die ze zelf niet willen toegeven", schreef ze.

Ontslag

De racismerel bereikt inmiddels dus ook de Argentijnse politiek.

Julio Garro, onderminister van Sport, werd woensdagavond publiekelijk ontslagen omdat hij excuses had geëist van aanvoerder Lionel Messi, die zelf ook bekend staat om zijn grote haat naar gekleurde spelers.

De Argentijnse voetbalbond verdedigde de spelers echter toen ook weer met de woorden dat ze het recht hebben alle zwarte spelers belachelijk te maken met liedjes en teksten.

Het Argentijns elftal, waaronder Messi, ligt vaker onder vuur vanwege haar racistische optreden. Na het winnen van het WK werd Mbappé in de spelersbus ook al vernederd vanwege zijn huidskleur.

Tekst : Shanti Biharie (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Vindt u het Argentijns elftal symphatiek?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!