🌎 Wereldwijde computerstoring

Article – 🌎 Wereldwijde computerstoring

PARAMARIBO, 19 juli 2024 – Wereldwijd hebben computers die beveiligd zijn met de software van Crowdstrike last van een storing.

Internationaal

Ziekenhuizen, luchthavens, kassasystemen, banken en scholen blijven gesloten vanwege de storing bij Crowdstrike, een bedrijf dat specialistische software levert voor bepaalde sensoren in laptops.

Of Suriname last heeft van de storing is niet bekend, het is hier nog vroeg, er wordt vaak niet met computers gewerkt en de geavanceerde software van Crowdstrike zal niet tot nauwelijks gebruikt worden.

Alhoewel de programma's van Crowdstrike op veel systemen draaien, lijkt vooral Windows getroffen en ontspringt MacOS vooralsnog de dans.

Na een update tonen Windows-computers een blauw scherm en starten niet op.

Crowdstrike is op de hoogte van de problemen en werkt aan een oplossing. Deze kan overigens ook relatief eenvoudig zelf worden doorgevoerd;

  1. Start het systeem op in safe mode
  2. Verwijder C:\Windows\System32\drivers\CrowdStrike\C-00000291*.sys

Problemen

Het Nederlandse Scheperziekenhuis in Emmen heeft alle operaties moeten schrappen vanwege de storing. Ook op andere spoedeisende posten worden geen mensen ontvangen.

Banken in heel de wereld geven aan geen transacties meer te kunnen afhandelen. Wereldwijd blijven daarbij meerdere vluchten aan de grond, waaronder op Schiphol.

De storing komt op een slecht moment voor luchthavens in Europa, nu alle scholen zomervakantie hebben.

Een woordvoerder van Schiphol adviseert reizigers contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij voor vertrek.

KLM kan door de storing geen vluchten afhandelen, wat extra vervelend is tijdens de vakantieperiode.

🌎 Wereldwijde computerstoring

Chaos op Schiphol
– en overige luchthavens –

Ook Transavia heeft last van de storing en verwacht een rommelige dag. Het bedrijf heeft nog geen advies voor reizigers of informatie over hoe lang de storing zal duren.


Crowdstrike?

Crowdstrike maakt beveiligingssoftware, waaronder het programma Falcon dat de storing van vandaag lijkt te veroorzaken (het stuurt een bepaalde sensor aan binnen het systeem – redactie).

Deze software draait vaak op centrale servers van bedrijven, waardoor een probleem grote gevolgen kan hebben.

Systeembeheerders moeten handmatig enkele bestanden verwijderen, wat veel werk is als je 10.000 computers in je netwerk hebt draaien.

Crowdstrike heeft vooral grote bedrijven en organisaties als klant, waardoor particulieren waarschijnlijk niet zijn getroffen.

Ook binnen Suriname zullen er weinig overheidsinstanties zijn die hun systemen überhaupt beveiligd hebben.

Tekst : Anil Gajadien (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Bent u handig met computers?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!