'Ook Chan wil valse titel'

Article – 'Ook Chan wil valse titel'

PARAMARIBO, 20 juli 2024 – Veel politici en toppers in Suriname hebben de afgelopen jaren hun titel gekocht, op de al dan niet zwarte markt.

Titelkoper

De meest bekende titelkoper is wellicht Brunswijk, die via een "universiteit" op Hawaï bij verstek een titel aangeboden kreeg in een hotel te Dubai.

Ook politieagent Chan wil nu graag een titel voor zijn naam

Maar naar nu blijkt (binnen het echte academische wereldje – redactie) wil Chan ook graag iets van MSc, PhD of minimaal BSc voor zijn naam laten zetten zodat hij als president meer aanzien krijgt.

Dat laatste wil hij niet bereiken door daadwerkelijk te gaan studeren, maar door gewoon wat belastinggeld neer te leggen.

Topje ijsberg

Chan en Brunswijk blijken nu slechts een topje van de bekende ijsberg te zijn, want sinds enkele jaren is er schijnbaar een levendige handel in valse, Surinaamse titels actief.

Robby Roeplall, een Nederlands Koninklijk onderscheiden en ervaren docent in zowel Suriname als Nederland, sprak met radiojournalist Frans Pinas over onze toppers die steeds vaker hun titel kopen.

Mensen kopen een titel alsof het een broodje bakkeljauw is

Roeplall vindt het schandalig dat de praktijken aantoonbaar plaatsvinden en er geen enkele actie vanuit de overheid wordt ondernomen om de waarde van zulke titels te waarborgen.

De Surinaams-Nederlandse criticus en zakenman Ashwin Ramcharan en politicus Guillermo Samson delen op navraag zijn frustratie in zowel de Surinaamse als Nederlandse media.

Academisch

Het debat over de waarde van de (echte) academische titels is dan ook flink opgelaaid. Steeds meer namen van bekende Surinaamse personen duiken op in de wereld van gekochte diploma’s.

Het stilzwijgen van de beschuldigde individuen – waaronder Brunswijk en Chandrika – door critici als Ramcharan, Roeplall en Samson maken de beschuldigingen in hun ogen enkel sterker.

De mensen (die nu met hun beweringen naar buiten treden) zijn daadwerkelijk hoog opgeleide heren en staan bekend om hun integriteit.

Ze zouden niet zomaar zulke ernstige beschuldigingen uiten in de media als daar niets van waar is, concludeert de journalist die Roeplall interviewde.

Het feit dat degenen (die nu keihard beschuldigd worden) hun kaken stijf op elkaar houden en wegdraaien zou iedereen die hierover twijfelt aan het denken moeten zetten.

Het is volgens hem opvallend dat de beschuldigde individuen, waaronder onze ministers en andere hoge politici, blijven zwijgen over de publiekelijk geuite aantijgingen.

'Ook Chan wil valse titel'

Veel diploma's
– weinig studeren –

Op Radio Tamara uitte Samson ook zijn onbegrip over het feit waarom president Chan Santokhi met zijn achtergrond als eenvoudige politieman nu opeens een titel voor zijn naam wil laten plaatsen.

Die hele wens van voorvoegsels en titels roept vragen op over de integriteit van de titulatuur in Suriname, vindt hij.

Titulatuur

In Suriname kan je alleen een titel krijgen via de ADEK, maar deze universiteit is internationaal niet geaccrediteerd en daarmee je "titel" eigenlijk niet erkend.

Een ADEK-titel is internationaal niet heel veel waard

In Nederland gelden de volgende voorwaarden voor het behalen van een titel;

Tekst : Iwan Dompig (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Geeft een titel valse status in Suriname?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!