SLM veel duurder dan KLM

Article – SLM veel duurder dan KLM

PARAMARIBO, 21 juli 2024 – In Nederland is aandacht gevraagd voor de (vermeend) "dure" KLM-tickets, die volgens PvdA'er Raoul White (specialisatie : slaven) een bijna racistische prijsstelling zou volgen.

Koloniale Luchtvaartmaatschappij

In Suriname is zijn klacht opgevangen door DNA-lid Bouva (NDP) die het liegen door White nog eens dunnetjes overdeed.

Bouva, die (gelijk Chan en Somohardjo bijvoorbeeld) tot dusver liever gewoon KLM vliegt, roept iedere Surinamer op de "Koloniale Luchtvaartmaatschappij (KLM)" links te laten liggen.

Net als onze voorouders zouden we nog liever de boot moeten pakken (een reis die zowel vele duizenden euro's als vele dagen duurt – redactie) dan dat we de "Hollandse staatskas" spekken.

Los van het feit dat de KLM, in tegenstelling tot de SLM, helemaal niets met de Nederlandse overheid (laat staan regering) te maken heeft, blijken de uitlatingen van beide personen keiharde leugens.

Zowel Bouva als White liegen keihard over de echte prijzen

Een kort onderzoek toont namelijk aan dat de KLM (bijna) altijd tot honderden euro's goedkoper is dan onze eigen SLM.

SLM veel duurder dan KLM

Raoul White © PvdA.nl
– boos op goedkope KLM –

Prijsvergelijking

Wie op tijd boekt, zeg een paar weken van te voren, en met bijvoorbeeld een groep van vier personen voor twee weken afreist kan wel tot duizend euro besparen door voor KLM te kiezen.

Heen Terug Carrier Prijs €
Optie 1
10-09 01-10 KLM 926
08-09 29-09 SLM 1.149
Optie 2
20-11 02-12 KLM 832
20-11 01-12 SLM 925
Optie 3
20-12 02-01 KLM 2.162
20-12 02-01 SLM n.v.t.

Voor het onderzoek zijn vergelijkbare (willekeurige) data uitgezocht, uitgaande van ruim twee weken verblijf met een flexibele begin– en einddatum.

SLM veel duurder dan KLM

twee weken Suriname
– ongeveer 825 euro –

De prijs is all-in en staat altijd voor een retourticket. In alle gevallen is de KLM goedkoper. En wie nu nog perse zowel kerst als oudjaar in Suriname wil vieren, kan alleen nog bij KLM terecht.

Wie rond kerst wil vliegen, kan niet terecht bij onze SLM

SLM weigert (technisch) dienst in die periode en geeft aan dat de prijzen onbekend zijn. Of dit komt doordat alles is uitverkocht, of omdat er aan hun kant iets mis is met het ticketsysteem, is niet duidelijk.

SLM veel duurder dan KLM

SLM rond kerstmis
– de prijzen zijn geheim –

De SLM is gevraagd om opheldering over de prijzen in december, maar zij heeft er voor gekozen hierop niet te reageren.

Verborgen kosten

Daarbij zegt de ticketprijs niet alles over de echte kosten.

Zo wordt de SLM geroemd om het feit dat je "een extra koffer" mag meenemen, maar vergruisd omdat ze vaak vertraging hebben en met de regel zelfs helemaal niet vliegen (wat honderden euro's per persoon aan extra kosten met zich mee kan brengen).

SLM veel duurder dan KLM

De zilveren vogel
– wan isrifowru –

Tegelijk biedt de SLM voor velen "dat typische gevoel van thuiskomen", maar heeft ze al jaren niet langer dan enkele maanden achtereen een eigen vliegtuig, laat staan Nederlands sprekende bemanning.

De SLM is in de praktijk bijna altijd veel duurder dan de KLM

De overige tijden is het afwachten of ze vliegen, welk vliegtuig er nu weer klaar staat (of niet) en welke taal de bemanning spreekt (de SLM huurt meestal buitenlandse vliegtuigen inclusief bemanning in, waardoor je aan boord niet tot nauwelijks iets van de SLM meekrijgt – redactie).

Los daarvan betaalt de KLM altijd netjes, tot wel 675 euro, uit bij vertraging waar de SLM dat weigert terwijl ze daar binnen de Europese wetgeving wel toe zijn verplicht.

SLM overtreedt internationale wetten en weigert te betalen

Maar het belangrijkste is dat een SLM-ticket niet alleen veel duurder is in directe zin (wat je betaalt en op het ticket ziet) maar ook indirect, namelijk de prijs die je niet ziet.

Corruptie

Zo kost een kaal KLM-ticket (het bedrag dat de KLM zelf ontvangt) vaak nog geen 500 euro.

Daar komen echter zaken bovenop zoals luchthavenbelasting, veiligheidstoeslag, landingsrechten, compensatie voor CO2-uitstoot en andere "externe" kosten.

De SLM houdt haar prijzen kunstmatig hoog en kost meer

De SLM hanteert in de basis dezelfde prijsopbouw, maar draagt (in Suriname) géén landingsrechten af aan Zanderij (aangezien beiden onderdeel van de staat zijn) en betaalt ook geen luchthavenbelasting in eigen land (waar de KLM in beide landen gewoon netjes alles betaalt).

SLM veel duurder dan KLM

KLM Dakota
– tijden van weleer –

Een SLM-ticket zou dus zeker 35% goedkoper kunnen uitvallen, maar door corruptie, fraude en nepotisme wordt deze kunstmatig hoog gehouden.


Grassalco goud

Een ander punt is dat de SLM maandelijks bijna USD 2 miljoen staatssteun ontvangt om de "operationele kosten" te dekken.

Ook hebben zij het laatste restje goud van Grasscalo laten verdampen (wat zeker USD 20 miljoen heeft gekost – redactie) en profiteren ze structureel van illegaal verkregen inkomsten door kosten in een ticket te berekenen die ze in de praktijk helemaal niet hebben.

Indirect betaalt iedereen mee aan de dure SLM-tickets

De Surinaamse belastingbetaler draait uiteindelijk dus op voor alle belasting, subsidies en extra's die de SLM ontvangt, zelfs als je helemaal niet met ze vliegt.

En dan nog zijn hun ticketprijzen in de regel veel hoger dan die van KLM.

In plaats van dat meneer White en Bouva zich boos maken over de goedkope KLM-tickets, die via een nette vraag– aanbod tot stand komen, kunnen ze dus beter kijken naar de dure SLM-tickets die via corruptie, fraude, nepotisme, oneigenlijk gebruik van belastinggeld en het niet afdragen van verplichte kosten kunstmatig hoog worden gehouden.

Tekst : Iwan Dompig (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Waarom zou u nog kiezen voor SLM?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!