✉️ De titel van Chan

Article – ✉️ De titel van Chan

PARAMARIBO, 22 juli 2024 – Recent is een belangrijke openbaring gedaan door de bekende en zeer kundige, goudeerlijke, immens bonafide, tien schone vingers dragende, diploma– en academische titeladviseur Hubert Rampersad.

Achtergrond

Ik (de briefschrijver – redactie) citeer hem (Rampersad – redactie) op basis van een door hem goedgekeurd interview;

"Ik noem enkele voorbeelden van personen die eredoctoraten hebben ontvangen, zoals Maurits Hassankhan van de AdeKUS en Ashwin Adhin van de Lovely Professional University in India."

Hij (Ramperad) stelt dat president Santokhi eveneens een eredoctoraat verdiende voor zijn dertigjarige inzet voor Suriname.

Daarom stelde Rampersad in 2020 al voor dat een topuniversiteit in India Santokhi een eredoctoraat zou toekennen, maar besloten werd om dit uit te stellen.

Openbaring

Waarom doet hij deze opmerkelijke openbaring nu pas en vooral waarom doet hij deze openbaring over de president van het land?

Ik kan u vertellen dat het ging om een onbekende, zeker geen topuniversiteit uit de lijst hierboven, maar wederom een universiteit waar je je twijfels terecht bij mag hebben.

Kan iemand mij antwoord geven op de volgende vragen, wellicht dat u mee kunt denken:

  1. Waarom heeft een politieman, Chan Santokhi, een eredoctoraat nodig om een verkiezing in te gaan?
  2. En waarom speelde de bonafide, zeer gerespecteerde Rampersad, hier een rol bij?

Even regelen

Is het niet opmerkelijk dat men in Suriname en Surinamers, zelfs de president van het land, denkt dat een academische titel “langs de weg” geregeld kan worden?

En op wie willen deze mensen indruk maken met hun titels, terwijl ze het verschil tussen debet en credit niet eens weten, laat staan over andere academisch noodzakelijke methodologieën en andere vaardigheden?

✉️ De titel van Chan

Een oranje olifant
– met bril, dus slim –

En op wie denken deze mensen indruk te maken? Op het volk dat ze al 48 jaar voor de gek houden?

U ziet het, sommigen denken met een academische titel meer gewicht in de politieke schalen te leggen. En zoals ik eerder beschreef, het is oneerlijk tegenover mensen met echte kennis en kunde.

Ook al hebben ze geen universiteit doorlopen, om dit soort omhooggevallen figuren met een minderwaardigheidscomplex te tolereren en weg te laten komen met dit soort volksverlakkerij.

Nu zelfs de president van Suriname door Rampersad wordt genoemd.

Zeer schandelijk en opmerkelijk naar mijn mening.

Opmerkelijk

Het is verder opmerkelijk dat Hubert Rampersad als hoogwaardige academicus deze openbaring over onze president doet. Een bewering waar hij dus zelf bij betrokken zou zijn geweest.

Volgens deze zeer integere academicus zou Santokhi een eredoctoraat verdienen van een topuniversiteit. Over welke topuniversiteit bedoelt Rampersad?

Erasmus? Leiden, Harvard? Princeton? Oxford? De Sorbonne? Bocconi? MIT? Berkeley?

Meneer Rampersad, kunt u dit aangeven?

Open boek

Hij (Rampersad – redactie) zegt immers dat hij een open boek is. Nou, zeer integere top academicus Rampersad, een paar vragen aan u.

Kunt u uw (academische) en menselijke integriteit aantonen, voortbordurend op de door u aangegeven "ik ben een open boek"?

Kunt u aangeven wie uw studenten allemaal zijn?

En kunt u ook alle scripties en proefschriften van uw studenten, zowel in het verleden als in het heden, publiekelijk toegankelijk maken?

U weet als bonafide academicus dat openbaarheid van academisch materiaal en onderzoek van groot belang is voor de ontwikkeling van wetenschap en wetenschapsleer.

Dus kom maar op, maak het openbaar, vertel ons!

Transparant

En aub, wees compleet transparant zoals het in de academische wereld hoort.

Want ik heb app-berichten van u waarin u discutabele uitlatingen doet die ik van plan ben openbaar te maken als u niet doet wat u suggereert te zijn; te weten "een open boek".

Daarom doe ik nu direct een oproep aan minister Ori; doe er wat aan!

Sta garant voor de student die wel hard studeert en leert en waar het land wat aan gaat hebben in de toekomst.

✉️ De titel van Chan

Gestudeerd persoon
– Langeman Produkties –

In veel ontwikkelingslanden is het onderwijssysteem al kwetsbaar door een combinatie van onvoldoende middelen, slechte infrastructuur en beperkte toegang tot kwaliteitsonderwijs.

In een sector die gebouwd zou moeten zijn op integriteit en meritocratie, worden deze uitdagingen echter verergerd door een ander alarmerend probleem; hoge overheidsfunctionarissen die hun diploma’s en academische titels hebben gekocht.


Corruptie en nepotisme

Het kopen van diploma’s door overheidsfunctionarissen bevordert een cultuur van corruptie en nepotisme.

Wanneer onderwijs en professionalisme vervangen worden door financiële middelen en connecties, ontstaat er een systeem waarin macht en invloed belangrijker zijn dan bekwaamheid en hard werken.

Dit leidt tot een vicieuze cirkel waarin de meest competente en getalenteerde individuen geen kans hebben om door te dringen tot machtsposities, omdat deze al ingenomen zijn door minder gekwalificeerde maar beter verbonden personen.

Braindrain

Functionarissen met gekochte diploma’s brengen niet de benodigde kennis, kunde en integriteit mee naar hun functies.

Dit leidt tot slecht geïnformeerd beleid en incompetente besluitvorming, wat op zijn beurt resulteert in inefficiënte en soms zelfs schadelijke overheidsprogramma’s en –praktijken.

Ontwikkelingslanden hebben juist leiders nodig die goed opgeleid zijn en die verstandige, op feiten gebaseerde beslissingen kunnen nemen om de complexe problemen waarmee hun landen te kampen hebben effectief aan te pakken.

Opmerking

Dit ingezonden artikel vertolkt enkel de visie van de auteur.

Suriname Nieuws
gratis app

Tekst : Ashwin Ramcharan (SR Herald) / samenvatting Iwan Dompig (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Zou er een onderzoek moeten komen naar gekochte titels?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!