🧪 Zwarte zuurstof ontdekt

Article – 🧪 Zwarte zuurstof ontdekt

PARAMARIBO, 22 juli 2024 – In de stille diepten van de onze oceaanbodem vindt een unieke, chemische reactie plaats die zuurstof produceert, zonder enige betrokkenheid van levensvormen.

Unieke vondst

Deze onverwachte ontdekking doorbreekt de lang bestaande overtuiging dat alleen fotosynthetiserende organismen de zuurstof leveren die wij allen inademen.

Biogeochemicus Andrew Sweetman van de Scottish Association for Marine Science (SAMS) ontdekte het fenomeen tijdens het meten van zuurstofniveaus op de zeebodem.

Verschillende wetenschappers noemen zijn vondst "een van de meest opwindende ontdekkingen in de (oceaan)wetenschap van recente tijden."

Zwarte rotsen

In de Stille Oceaan liggen zwarte, afgeronde rotsen verspreid over de zeebodem.

Op diepten van meer dan 4.000 meter toonden metingen aan dat de zuurstofniveaus langzaam maar zeker toenamen.

Aanvankelijk dachten de onderzoekers dat de sensoren defect waren, aangezien eerdere studies in de diepzee alleen zuurstofverbruik aantoonden.

Maar na tien jaar bleven deze vreemde zuurstofmetingen zich voordoen.

De onderzoekers verzamelden enkele van de knolvormige rotsen om te onderzoeken of deze "donkere zuurstof" ook in een laboratorium geproduceerd kon worden.


Samenwerkende stenen

Deze stenen bleken natuurlijke afzettingen te zijn van zeldzame aardmetalen zoals kobalt, mangaan en nikkel. Metingen gaven aan dat ze in staat zijn om voltages tot 0,95 V te produceren.

Wanneer de stenen elkaar fysiek aanraken, kunnen ze gemakkelijk de 1,5 V bereiken die nodig is voor een elektrolysereactie om daadwerkelijk (schaars) zuurstof uit het oceaanwater te splitsen.

🧪 Zwarte zuurstof ontdekt

Zuurstofstenen
– impressie Langeman –

Het lijkt er dus op dat we een soort natuurlijke zuurstofbatterij hebben ontdekt. Deze batterijen zijn mogelijk de basis voor een verklaring van de zuurstofproductie in de diepe oceaan.

Evolutie

Hoewel er nog veel te onderzoeken valt, biedt de ontdekking een mogelijke verklaring voor de aanhoudende aanwezigheid van zuurstof in de 'dode zones' van een oceaan.

De vondst heeft ook grote gevolgen voor onze kennis van de evolutie.

De diversiteit op de oceaanbodem (in knolrijke gebieden) blijkt namelijk nu veel groter dan in de meest diverse. tropische regenwouden.

Daarnaast roept deze donkere zuurstof extra vragen op over de oorsprong van al het zuurstof-ademend leven op aarde.

De ontdekker concludeert dat we nu weten dat er zuurstof wordt geproduceerd in de diepste zeeën, waar helemaal niets en zelfs geen licht is.

Dat doet ons heroverwegen waar de allereerste levensvormen op aarde ooit begonnen kunnen zijn.

Tekst : Nature Geoscience / Jolanda Pengel (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Interessant?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!