Regering weigert extra betaling ambtenaren

Article – Regering weigert extra betaling ambtenaren

PARAMARIBO, 22 juli 2024 – Hoewel de regering de uitbetaling van SRD 3.500,- aan koopkrachtversterking in principe had toegezegd, blijkt ze dat ook deze maand weer niet te hebben gedaan.

Beloften

Ondanks lopende gesprekken en toezeggingen aan de vakbeweging, wordt uit de salarisstroken duidelijk dat de versterking van het salaris ook voor deze maand (juli – redactie) niet is gestort.

Wendel Oosterwolde, woordvoerder van de (veiligheids)bonden, meldt dat zijn bond hier niets aan kan doen, uit angst voor wraakneming van de regering.

De regering dreigt met juridische represaille als men staakt

Er is nadrukkelijk geen sprake van een arbeidsconflict, maar de bond is bang zelf actie te ondernemen, omdat de regering gedreigd heeft met eventuele, juridische stappen.

"We kunnen niets doen, omdat de onderhandelingen officieel nog gaande zijn," aldus Oosterwolde.

Wel heeft Santokhi, reeds vanaf zijn vakantieadres in New York, een ieder verboden te praten. Er zou een "persstilte" zijn afgesproken, maar daar wisten de bonden niets van, zegt Wendel.

'De bonden mogen niets zeggen, maar de regering zelf wel'

Daarbij komt dat de regering zelf deze stilte voortdurend overtreedt. Hij merkt op dat er al tijden geen updates zijn over de loononderhandelingen en dat het lijkt alsof de regering niets om de werkende klasse geeft.


Eisen van de bond

De veiligheidsbonden hebben een loonsverhoging van 40 procent gevraagd, waarvan 15 procent deze maand moet ingaan en 25 procent in januari.

Daarnaast is geëist dat de reeds beloofde koopkrachtversterking van SRD 3.500,- ook in juli wordt uitbetaald, wat dus weer niet is gedaan.

De regering heeft nu wel beloofd dat deze maand het reguliere vakantiegeld zal worden gestort en dat men dat dan maar in plaats van de koopkrachtversterking moet zien.

Verkiezingen

De bond pleit ook voor de incorporatie (in drie fasen – redactie) van de toegezegde koopkrachtversterking, maar de regering wil dit pas na mei 2025 doen.

De kans is groot dat men pas na 2025 verder gaat praten

Dat vindt de bond dan weer onacceptabel, aangezien het probleem daarmee op het bord van een totaal nieuwe regering komt te liggen, die de beloften van de huidige waarschijnlijk naast zich neer gaat leggen.

Tekst : Jolanda Pengel (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Komt u in principe nog uit met uw geld?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!