Grootschalige grondroof Coronie?

Article – Grootschalige grondroof Coronie?

PARAMARIBO, 23 juli 2024 – Het Pomeroon kokosproject in Coronie, in gang gezet door de regering, stuit op hevige weerstand van de lokale bevolking.

Grondroof

Volgens PALU-voorzitter Jim Hok is het project een dekmantel voor grondroof en een schoolvoorbeeld van slechte communicatie en planning.

Van meet af aan was er al argwaan en weerstand in Coronie tegen het Pomeroon kokosproject.

De lokale gemeenschap werd niet betrokken bij de plannen voor het project dat duizenden hectares beslaat en werkgelegenheid zou moeten bieden aan 100 Coronianen.

Bij de eerste werkzaamheden in september 2023 waren president en minister van LVV beiden niet eens in staat om duidelijk te maken wat de voordelen voor Coronie zouden zijn.

Ook konden ze niet verklaren hoe in Suriname 1000 hectare grond wordt uitgegeven, met een optie om uit te breiden naar 5000 hectare. En dat terwijl het moederbedrijf in Guyana kennelijk aan slechts 250 hectare genoeg heeft om kokos te planten en aan 50 mensen werkgelegenheid te bieden.

Geen plan

PALU uit ook zorgen over de milieu-impact en het negeren van regels door de regering.

Er is geen goedgekeurde studie van NIMOS over de effecten van het project, wat normaal gesproken verplicht is bij zulke grote grondtoewijzingen.

Grootschalige grondroof Coronie?

Coronie protest
– Langeman illustraties –

Lokale boeren vrezen dat het project zal ingrijpen in het waterniveau van het zwampwater, wat al heeft geleid tot overstromingen van huizen en percelen.


Meer overstromingen

De afgelopen week hebben de Coronianen hun zorgen over de mogelijke grondroof geuit door de weg te barricaderen richting Burnside.

Ze wijzen de werkzaamheden van het project aan als de oorzaak voor de recente overstromingen, doordat het overtollige zwampwater niet meer vrij kan afvloeien naar de zee.

Corruptie?

Volgens PALU-voorzitter Jim Hok moet het regeringsbeleid opnieuw worden bekeken, vooral gezien de handelingen van minister Ramdin en zijn ambitie om OAS-voorzitter te worden.

In het begin van deze regeerperiode konden fouten nog worden toegeschreven aan verkeerde inschattingen, maar nu lijkt het erop dat alle acties weloverwogen vormen van feitelijk verpakte corruptie zijn.

Volgens Hok is het project in werkelijkheid een poging om een topper 5000 hectare grond in Coronie toe te laten eigenen, en heeft het niets met kokos te maken.

Tekst : PALU / Liesbeth Kartowikromo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Moet het project onderzocht worden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!