🧪 IJzeren tanden Komodovaraan

Article – 🧪 IJzeren tanden Komodovaraan

PARAMARIBO, 26 juli 2024 – Komodovaranen staan bekend om hun gigantische formaat en giftige beet, maar zijn nu nog indrukwekkender gebleken.

IJzeren beet

Onderzoekers hebben ontdekt dat de tanden van deze reptielen bedekt zijn met een laagje ijzer, waardoor de gekartelde randen vlijmscherp en slijtvast blijven.

Deze ontdekking is de eerste in zijn soort bij een dier en wordt beschreven als "een opvallende en voorheen over het hoofd geziene roofzuchtige aanpassing van de komodovaraan".

Onderzoek

De ijzeren coating werd ontdekt toen onderzoekers merkten dat de toppen en gekartelde randen van de tanden van komodovaranen bedekt waren met een oranje pigment.

Bij nader onderzoek bleek het glazuur geconcentreerd ijzer te bevatten, wat de tanden extra hard en slijtvast maakt, waardoor de varanen hun prooi gemakkelijker kunnen verscheuren.

Komodovaranen zijn de grootste levende hagedissen, kunnen meer dan drie meter lang worden en gemiddeld 80 kg wegen.

Ze komen voor op verschillende Indonesische eilanden en jagen op vrijwel alles, van kleine vogels tot waterbuffels en zelfs andere komodovaranen.

Gevaren

Komodovaranen zijn niet alleen gevaarlijk voor dieren, maar ook voor mensen.

In 2007 werd een kind op Komodo-eiland gedood door een van deze dieren. Twee jaar later werd een fruitplukker door twee varanen gedood nadat hij uit een boom was gevallen.

🧪 IJzeren tanden Komodovaraan

Oeps... faya!
– Langeman –

In 2010 ontsnapte een andere Indonesische arbeider ternauwernood nadat hij een komodovaraan had geslagen en zichzelf uit diens kaken wist te bevrijden.

Indonesische autoriteiten hebben overwogen om toeristen de toegang tot het eiland te verbieden uit bezorgdheid dat bezoekers het paar-gedrag van de dieren verstoren en hen tam maken door voedsel te geven.

De soort wordt met uitsterven bedreigd door habitatvernietiging en illegale jacht, met naar schatting nog slechts 3.500 exemplaren in het wild.

Coating

In het nieuwste onderzoek, geleid door onderzoekers van King's College London, werden geavanceerde methoden gebruikt om tanden van verschillende komodovaranen te bestuderen.

Het lijkt erop dat het een echt over het hoofd gezien, maar wijdverspreid kenmerk van reptielen-tanden kan zijn.

De ijzeren coating was het duidelijkst op de tanden van komodovaranen, maar vergelijkbare ijzerrijke bedekkingen werden ook gezien op de tanden van andere reptielen.


Aaron LeBlanc
docent tandheelkundige biowetenschappen

Daarnaast keek men ook naar andere levende en uitgestorven reptielen, waaronder varanen, krokodillen, alligators en dinosauriërs.

T-Rex

Komodovaranen hebben gekromde, gekartelde tanden die qua vorm lijken op die van vleesetende dinosauriërs, zoals de Tyrannosaurus rex.

In het onderzoek, gepubliceerd in Nature Ecology & Evolution, wilden LeBlanc en zijn team deze gelijkenis gebruiken om meer te weten te komen over hoe dinosaurustanden mogelijk werden gebruikt toen ze nog leefden.

🧪 IJzeren tanden Komodovaraan

Komodovaranen
– Langeman –

Hoewel ze een versterkte ijzeren coating op veel van de tanden van levende reptielen identificeerden, vonden ze geen bewijs ervan in dinosaurusskeletten.

De onderzoekers denken echter dat de ijzeren coating mogelijk aanwezig was bij vleesetende dinosauriërs, maar simpelweg verloren is gegaan over de tijd.

Tekst : Reshma Soekhlal (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Heeft u wel eens een sapakara gezien?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!