⌛ Zeldzame Azteken documenten

Article – ⌛ Zeldzame Azteken documenten

PARAMARIBO, 28 juli 2024 – De Mexicaanse overheid heeft drie geïllustreerde Azteekse codices uit de late 16e tot vroege 17e eeuw verworven.

Nahuatl

De aangekochte documenten, bekend als de Codices van San Andrés Tetepilco, zijn geschreven in het Spaans en de inheemse Nahuatl-taal.

Een van de codices bevat een verslag van de oprichting van Tenochtitlán, het huidige Mexico-Stad.

Codices

Een codice is een oud manuscriptboek dat vaak bestaat uit gebonden bladen.

Deze documenten waren gebruikelijk in precolumbiaans Meso-Amerika en bevatten teksten en afbeeldingen die belangrijke historische, religieuze en culturele informatie vastlegden.

Azteekse codices, zoals die in het artikel, zijn beroemde voorbeelden van deze manuscripten en bevatten vaak verslagen van belangrijke gebeurtenissen, genealogieën, en religieuze rituelen.

Ontdekking

Een historicus aan de Universiteit van Sevilla, ontdekte de codices al in 2009 via een collega.

Ze waren eigendom van een familie in Mexico-Stad die ze al generaties lang bezat. "Het is niet elke dag dat je dergelijke documenten tegenkomt," zegt de onderzoeker.

"Ik was opgetogen en verrast, want documenten over de geschiedenis van Tenochtitlán zijn zeer zeldzaam."


Boombastpapier

De Mexicaanse wet staat burgers toe om belangrijke historische artefacten te behouden, zolang ze niet uit het land worden meegenomen.

Deze maand kondigden de ontdekker – en haar team van experts – de aankoop van de documenten aan in Mexico-Stad. De Mexicaanse overheid betaalde de familie, die anoniem wenst te blijven, 9,5 miljoen pesos (meer dan US$ 500.000,-) voor de manuscripten.

⌛ Zeldzame Azteken documenten

Aztekeningen
– slechte woordgrap –

Experts van de Metropolitan Autonomous University in Mexico-Stad onderzochten de artefacten vóór de verkoop.

Ze ontdekten dat "twee van de vellen geschreven waren op amate, ofwel boombastpapier, en dat de inkten van de codices gemaakt waren van planten, houtskool en indigo, wat de kleuren rood, geel oker, zwart en blauw creëerde."


Historische betekenis

Een van de codices is van bijzonder belang voor historici, omdat het de geschiedenis van Tenochtitlán beschrijft aan de hand van vier hoofdthema's.

  1. de oprichting van de stad in de 14e eeuw;
  2. verslagen van pre-Spaanse tlatoque-heersers;
  3. de aankomst van de Spaanse conquistadores in 1519;
  4. de periode van de onderkoninkrijken tot 1611.

Onderzoekers en conservatoren zullen de documenten blijven bestuderen, die uiteindelijk worden opgeslagen in de centrale collectie.

Het is opmerkelijk dat we eeuwen later nog steeds nieuw materiaal ontdekken dat ons nationale erfgoed en onze historische kennis verrijkt, aldus het museum.

Tekst : Iwan Dompig (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Hebben de Maya's, Inca's en Azteken uw interesse?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!