OW : 'fraude is fake news'

Article – OW : 'fraude is fake news'

PARAMARIBO, 29 juli 2024 – Volgens het ministerie van Openbare Werken is het feit dat de Inter Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) ons verdenkt van fraude zogeheten "fake news".

Nepotisme

Tenminste, het klopt de de IDB grote vermoedens geuit heeft van corruptie op het ministerie en dat de lening (om een brug en straat op te schonen – redactie) deels is stopgezet, maar dat zou gaan om een "ongelukkig misverstand".

En sowieso is de media verder schuldig aan alles, aldus een verklaring van OW.


Drie projecten

Het project – dat gefinancierd wordt via een lening bij de Inter Amerikaanse Ontwikkelingsbank is opgesplitst in 3 delen.

  1. de vervanging van een brug bij de Saramaccadoorsteek;
  2. de rehabilitatie van de van 't Hogerhuysstraat;
  3. de bouw van een logistics center op het Nieuwe Havencomplex.

Voor alle drie de onderdelen is geen geld en dus springt de IDB in met middelen.

De brug is in volle aanbouw en daar is zeker een jaar voor uitgetrokken. Het derde deel (logistics center) kan pas beginnen als de eerste twee zijn afgerond.

En voor het tweede gedeelte – de van 't Hogerhuysstraat – zijn inmiddels duidelijke aanwijzingen voor fraude, corruptie en nepotisme op hoog niveau.


Per ongeluk

Een "bepaalde ondernemer" zou volgens verkregen informatie "per ongeluk" vroegtijdig geheime documenten hebben ingezien en daar vervolgens beleid op hebben gevoerd.

De IDB heeft daarom besloten de lening on-hold te zetten, wat in een uitgelekte brief is bevestigd.

Het is simpelweg verboden om tijdens de aanbesting informatie te lekken waar anderen voordeel bij (kunnen) hebben aangezien dat corruptie en nepotisme in de hand werkt.

Onleesbaar

Het ministerie komt nu met een bijna onleesbare verklaring vol archaïsch taalgebruik uit de jaren '30 van de vorige eeuw om alles goed te praten.

Verklaring OW

Zoals gebruikelijk is gedurende het proces (van aanbesteding) zeer confidentieel omgegaan met de inschrijvingen en mogen – volgens de daartoe geldende gebruikelijke esthetische regels – inderdaad geen informaties worden gedeeld met actoren buiten de formele actoren betrokken bij het project.

De verklaring gaat verder met de bevestiging van het feit dat door de IDB "echter conclusies zijn getrokken dat informatie (met betrekking tot de evaluatie van de inschrijvingen) terecht is gekomen bij derden en dat derhalve de confidentialiteit in het geding is".

OW vindt het wel zeer belangrijk te melden dat de IDB geen echte melding heeft gemaakt van een integriteitsvraagstuk, maar slechts sterke en aantoonbare twijfels heeft uitgesproken omtrent de confidentialiteit waarmee binnen het ministerie met de informatie is omgegaan.

Ook bevestigd ze dat om die reden het hele project is stopgezet door de IDB.


"Valt wel mee"

Oftewel, IDB verdenkt OW van keiharde corruptie, maar heeft dit niet officieel vermeld en dus is er (volgens OW) eigenlijk niets aan de hand.

Uitleg

Het is voor zowel de interne organisatie (van OW) als de inschrijvers duidelijk dat men confidentieel om moest gaan met informatie, omtrent de evaluatie van inschrijvingen.

Doch kan echter terstond worden aangenomen dat delen uit de voormelde groepen zich daar – wegens bepaalde omstandigheden – niet altijd bewust van zijn geweest.

Dit gegeven leidt inderdaad tot zowel de verdenking van corrupt en fraude, alsook de vertragende resultaten zoals het geval zich thans voordoet voor de aanbesteding van de rehabilitatie van de van 't Hogerhuysstraat (de IDB vertouwt het OW niet en heeft de lening stopgezet – redactie).

Vanwege de harde aanwijzingen voor corruptie en nepotisme heeft de IDB direct kenbaar gemaakt dat er een volledig nieuwe (her-)aanbesteding gehouden dient te worden.

OW : 'fraude is fake news'

Fraude?
– nee, een bewijs van prudent beleid... –

De gunningscriteria zouden door "bepaalde personen" per ongeluk zijn overtreden, waardoor het proces van (her-)aanbesteden reeds is ingezet middels het herschrijven van het uitvoeringsdossier – aldus OW.

OW vervolgt haar epistel met de mededeling dat op het ministerie van Openbare Werken wel vaker een her-aanbesteding plaatsvindt.

Het feit dat de IDB nu alles stopzet vanwege vermeende corruptie is dus (in de ogen van de persverklaring – redactie) geen vreemd verschijnsel.

Integendeel, het is juist een teken van zeer degelijk beleid binnen wet en recht en ethiek.

Meer leningen

De schoonmaak van het Saramaccakanaal wordt vervolgens gefinancierd door de Wereldbank, aangezien ons land ook daarvoor zelf geen geld heeft.

Ook hier zijn twijfels gerezen over de aanbesteding, waardoor een inschrijver (die eerder was geweigerd voor het schoonmaken – redactie) zich inmiddels heeft gewend tot de kortgedingrechter.

Het gevolg van alle ontwikkelingen is nu wel dat het hele project, inclusief de brug bij de Saramaccadoorsteek, voor (nog) langere tijd vertraging gaat oplopen.

Geen reactie

Vanuit de regeringstop is nog niet gereageerd op de nieuwe corruptiezaak.

President Santokhi zit een week in het buitenland en stuurt alleen enkele foto's door via de Communicatiedienst Suriname die mee is afgereisd.

Verantwoordelijk minister Nurmohammed houdt zijn kaken stijf op elkaar.

Minister

Nurmohammed meldde vorige week nog wel dat hij de beste minister op OW is sinds zeker 20 jaar.

Hij zou als eerste en enige gezorgd hebben voor absolute transparantie, eerlijkheid en een solide boekhouding.

Daardoor zouden corruptie, fraude en nepotisme tot het verleden moeten behoren.

Riad ziet zichzelf tenslotte ook als beste optie voor Suriname, omdat hij als enige genoeg kwalificaties en geduld zou hebben.


"Media is fout"

Het ministerie van Openbare Werken beëindigt de ophef over het vermeend uitgelekte nepotisme met een inmiddels traditionele vingerwijzing naar de media.

Het OW betreurt in haar verklaring blijkbaar niet dat er fouten zijn gemaakt, maar wel dat deze door de pers zijn gepubliceerd.

Ze roept de mediabedrijven daarom op (in het vervolg) contact te maken met het ministerie voor de juiste informatie.

Dit zodat de zeer eenzijdige berichtgeving en alle fake news vermeden kunnen worden.


Verantwoording – vanuit de app is geprobeerd contact te leggen met OW via de e-mail, telefoon en een contactformulier op de website van gov.sr

Tot op heden is daar nog geen respons op gekomen. De e-mail is niet beantwoord, de telefoon werd doorverbonden (en niet opgenomen) en de website meldde slechts dat er "naar de aanvraag gekeken zou worden".

Tekst : Ronny Sawirjo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Bent u tevreden met de verklaring van OW?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!