Chan : 'visum Canada hoge prioriteit'

Article – Chan : 'visum Canada hoge prioriteit'

PARAMARIBO, 31 juli 2024 – Alsof de braindrain van ons land naar het buitenland nog niet groot genoeg is, wil de president er een noodzaak van maken dat Surinamers veel makkelijker naar Canada kunnen afreizen.

Grenada

Chandrika zit voor een ruim een week op Grenada en heeft daar tijdens zijn ontbijt een Canadese minister gesproken.

Het belangrijkste onderwerp was het versoepelen van de regels om als Surinamer naar Canada af te reizen – nu moet dat nog via Guyana.

De president heeft tijdens een breakfast meeting met de Canadese minister van Internationale Ontwikkeling, Ahmed Hussen, aandacht gevraagd voor de huidige visumaanvraagprocedure voor Surinamers die Canada willen bezoeken.

Procedure

Tijdens de ontmoeting benadrukte president Santokhi dat de huidige visumaanvraagprocedure voor Surinamers te ingewikkeld is.

Hij legde uit dat inwoners zich eerst moeten melden bij de Canadese ambassade in Guyana en vervolgens moeten wachten op een antwoord.

Dit proces zou veel sneller moeten gaan, zoals Surinamers dat elders gewend zijn.

De president verzocht de Canadese minister om een oplossing voor dit probleem te vinden. Hij wees erop dat een snellere procedure de banden tussen Suriname en Canada zou versterken en de samenwerking zou bevorderen.

Chan : 'visum Canada hoge prioriteit'

Canadese ambassade
– altijd een drukte van belang –

Op welke manier Canada voordeel zou hebben aan Suriname werd niet vermeld. Wel hoopt president Santokhi de relatie met het land verder te versterken door de visumprocedure te verbeteren.

Geen cijfers

Hoeveel Surinamers er jaarlijks naar Canada gaan, laat staan dat ze er wonen is niet bekend.

Canada houdt wel netjes alle getallen bij wat betreft de herkomst van bezoekers en bewoners, maar in hun zeer lange overzicht komt Suriname niet voor.

Er zouden, door de jaren heen, 289.675 Nederlanders zijn gaan wonen. De kleinst vermelde groep (minder dan 50 – redactie) zijn de Bavaren, een minderheid uit Duitsland.

Het CBS heeft er zelf helemaal geen cijfers over het aantal Surinamers in Canada, dus waarom het zo'n prioriteit verdient voor de president is niet bekend.

Tekst : Iwan Dompig (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Kent u Surinamers in Canada?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!