Amoksi wil helikopters

Article – Amoksi wil helikopters

PARAMARIBO, 1 augustus 2024 – Alhoewel er absoluut geen geld meer is en de huidige regering zelfs nog minder middelen weet over te houden dan de vorige, wil minister Amoksi (JusPol) toch flink gaan shoppen... voor helikopters.

Isrifowru

Zoals gezegd is er geen geld voor nieuw politiewagens, maar voor een stel helikopters ziet de bewindsman wel mogelijkheden.

De brandstof hiervoor wordt nog wel een probleem, want ook daar is geen geld voor. Hoe hij de helikopters dan zowel wil aanschaffen als operationeel houden, wist hij niet te vertellen.

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie wil ondanks alles dus graag meerdere helikopters aanschaffen, om zo de criminaliteit in ons land aan te pakken.

Ondanks het chronisch tekort aan geld voor brandstof (en aanschaf – redactie), ziet hij dit als een noodzakelijke investering zonder verdere obstakels.


Hoe meer, hoe beter

"Van helikopters kan je er nooit te veel hebben," benadrukt hij.

Onlangs bracht de minister om die reden een speciaal werkbezoek aan Airbus Helicopters in Frankrijk. Wat hij daar verder nog deed, is niet bekend gemaakt.

Tijdens de rondleiding in de assemblagefabriek kwam zijn idee spontaan naar voren om als test eens twee helikopters te bestellen.

We hebben geen geld, maar de hoop is er wel dat we misschien ooit twee heli's kunnen bestellen, aldus Amoksi.

Hij blijkt ze dus helemaal niet besteld te hebben, maar hoopt dat hij ze ooit kan gaan bestellen.

Amoksi gelooft er sterk in dat deze voertuigen heel nuttig zijn om de criminaliteit in vooral het binnenland te bestrijden. Waar die dingen moeten landen en of ze door het dichte bladerdek heen konden kijken, werd niet vermeld.

Amoksi wil helikopters

Stop, police!
– impressie Langeman –

"Het project moet nog uitgewerkt worden, want er is geen geld en dus moet dat eerst gezocht worden," aldus het verkregen inzicht.

Financiering

Zonder enige vorm van vooronderzoek naar het beste type helikopter, weet de minister al wel dat "een beetje helikopter" zeker USD 5.000.000,– gaat kosten.

Hij wil er twee om mee te beginnen, en heeft via een lening of gift dus zeker USD 10.000.000– nodig.

Hoewel dat geld er absoluut niet is, gelooft Amoksi dat dit de "toegankelijkheid binnen het reactievermogen van de politie aanzienlijk zal verbeteren". Cijfers en rapporten over deze conclusie zijn niet openbaar gemaakt.


Piloten gezocht

Piloten hebben we overigens ook niet, laat staan geld om ze op te leiden.

Maar volgens Amoksi kunnen we gewoon met buitenlandse piloten werken die wel kunnen vliegen. Deze moeten dan worden ingehuurd, als daar tenminste wel geld voor is.

Of een buitenlandse piloot binnen onze wet geaccrediteerd mag worden om (gewapende) politietaken op soeverein grondgebied uit te voeren, wist de minister niet te vertellen.

Wel wist hij dat het leger twee helikopters heeft, maar net als hij ook geen geld om ze te onderhouden.

Het feit dat Defensie zo werkt, biedt hem goede hoop voor de toekomst binnen zijn eigen ministerie van Justitie en Politie.

Tekst : Shanti Biharie (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Ziet Amsoki ze vliegen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!