Amoksi : explosieve stijging overvallen

Article – Amoksi : explosieve stijging overvallen

PARAMARIBO, 3 augustus 2024 – Wat iedereen al wist, maar door de regering werd ontkend, wordt nu door de verantwoordelijke minister alsnog bevestigd; het aantal (gewelddadige) overvallen is dit jaar explosief gestegen.

Zware wapens

De enorme toename van geweld en overvallen is echter niet de schuld van deze regering, maar een gevolg van internationale bewegingen, beweert minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie.

Amoksi heeft gereageerd op vragen vanuit de NDP over de veiligheidssituatie in ons land. Volgens de minister is er in de eerste helft van het jaar een stijging te zien van ruim 50% in het aantal overvallen, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

De meeste overvallen gaan gepaard met geweld en worden ook nog eens gepleegd met zware wapens.


A no mi

Amoksi benadrukte echter dat de situatie niet specifiek voor Suriname geldt, maar dat geweld en (illegale) wapens een probleem zijn in het hele Caribisch gebied.

Dat het nu in ons land, letterlijk, explodeert zou dus niets met de regering of haar beleid en visie te maken hebben.

De Surinaamse veiligheidsdiensten zouden zich inmiddels sterk richten op een aanpak om de wapens weer (terug) in handen te krijgen.

Cijfers

Tegelijkertijd meldde de minister goed nieuws over andere misdaadcategorieën.

Tenminste, als de cijfers kloppen, want men kan alleen kijken naar aangegeven misdaadcijfers en lang niet iedereen doet nu (nog) aangifte;

Amoksi wees op zeer effectieve, gezamenlijke surveillances en wegblokkades die in alle regio’s plaatsvinden. Dit ter preventie en identificatie van gezochte verdachten en illegale wapens.

Veilig gevoel

Ook valt de minister zeer te spreken over het beleid binnen zijn ministerie en de manier waarop het gevoel van veiligheid elke maand weer wordt vergroot.

De zichtbaarheid van de politie is bijvoorbeeld vergroot door de inzet van extra dienstvoertuigen. Operatie Zero Tolerance wordt voortgezet en er is een nieuwe lichting van het Arrestatie Team ingezet. Ook zijn er nu stootgroepen binnen de politie geactiveerd om verdachten op te sporen.

Volgens Amoksi worden strategieën continu geëvalueerd en aangepast door de korpsleiding.

Tekst : Jolanda Pengel (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Hoe kunnen we criminaliteit effectief laten dalen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!