Grootschalige fraude Newmont Suriname

Article – Grootschalige fraude Newmont Suriname

PARAMARIBO, 4 augustus 2024 – De politie heeft op eind vorige maand een verdachte opgepakt in de zaak waar Newmont Suriname eerder die maand aangifte van deed.

Nieuwe auto

De verdachte wordt beschuldigd van het gebruik van valse aanvraagformulieren om zogenaamd een auto mee te bemachtigen en transportdiensten te regelen via een import– en exportbedrijf.

Uit intern onderzoek van Newmont bleek dat het voertuig echter nooit was geleverd en de transportdiensten nooit waren uitgevoerd.

Hierdoor heeft Newmont ongeveer 600.000 USD betaald aan het import– en exportbedrijf zonder daadwerkelijk iets terug te krijgen.

Een medewerker van Newmont werd vervolgens gearresteerd en gaf toe de valse formulieren te hebben ingevoerd in het computersysteem van Newmont.

De opgepakte werknemer beweert de eigenaar van het import– en exportbedrijf te hebben misleid, door te zeggen dat een vriend betaald moest worden voor werk dat hij voor Newmont had gedaan.

Verduisterd geld

Het geld werd overgemaakt naar de rekening van het import– en exportbedrijf en zou doorgestuurd worden naar de zogenaamde vriend, maar kwam uiteindelijk op de rekening van de verdachte terecht

Met dit geld heeft hij toen zelf wel een nieuwe andere luxegoederen gekocht, Ook hield hij nog 300.000 USD over om op zijn eigen rekening te storten.

Bij een huiszoeking vond de politie twee nieuwe, dure auto's en andere goederen.


Onderzoek gaat door

Newmont schat de voorlopige schade op ongeveer 600.000 USD, maar het bedrijf onderzoekt nog steeds de totale omvang van de schade.

Een speciaal onderzoeksteam zet het onderzoek voort.

Tekst : Shanti Biharie (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Zou uw eigen werkgever benadelen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!