⌛ Wrak vol champagne ontdekt

Article – ⌛ Wrak vol champagne ontdekt

PARAMARIBO, 4 augustus 2024 – Duikers in de Oostzee hebben een 19e-eeuws schipwrak vol met champagne, wijn, mineraalwater en kostbaar porselein ontdekt.

Vissersboot

Aanvankelijk dachten ze dat het een vissersboot was, maar nader onderzoek onthulde een schip beladen met meer dan 100 flessen, exclusieve champagne.

De Poolse duikgroep, verantwoordelijk voor de ontdekking, vermoedt dat de lading bestemd was voor een Russische tsaar. De groep is gespecialiseerd in het verkennen van scheepswrakken en beschouwt de vondst als een echte "schat".

De vondst werd gedaan op ongeveer 20 nautische mijlen ten zuiden van het Zweedse eiland Öland. Twee duikers die aanvankelijk slechts een "snelle duik" zouden maken, bleven bijna twee uur weg, wat direct de interesse wekte van het hele team.

Flessen

De "kleiwaterflessen", van het merk van Selters, dateerden het wrak ergens tussen 1850 en 1865.

Destijds werd mineraalwater als een exclusief product beschouwd, bijna als medicijn, en werd het zelfs door de politie geëscorteerd.

⌛ Wrak vol champagne ontdekt

Weelderig wrak met wijn
– impressies Langeman –

Men vermoedt dat de goederen bestemd waren voor Tsaar Nicolaas I van Rusland, die in 1852 een schip in de regio verloor. Dit zou direct dan ook de exclusieve lading verklaren.

Het schip was mogelijk onderweg naar Stockholm of Sint-Petersburg.

Drinkbaar

De duikers denken dat de champagne en het mineraalwater nog steeds drinkbaar zouden kunnen zijn.

Volgens wijndeskundigen was champagne in de 19e eeuw veel zoeter van smaak, vooral voor de Russische markt, die de grootste afnemer was.

Brandy werd soms aan champagne toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen, en de omstandigheden op bijn 60 meter diepte – in het koude en donkere water – zijn ideaal geweest voor de houdbaarheid van de flessen.

Afhankelijk van de staat van de kurken, zou de champagne nog drinkbaar kunnen zijn, hoewel het waarschijnlijk zijn bruis wel heeft verloren.

De vondst blijft voorlopig op de zeebodem, terwijl onderwaterarcheologen verder onderzoek doen en de Zweedse autoriteiten volledig op de hoogte zijn gesteld.

Tekst : Dian Rahardjo-Widodo (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Keek u vroeger naar De Snorkels?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!