Goedkoper en vaker vliegen op Curaçao

Article – Goedkoper en vaker vliegen op Curaçao

PARAMARIBO, 5 augustus 2024 – Waar veel vliegmaatschappijen ons land stilletjes voorbij gaan, pakt het veel kleinere Curaçao het anders aan.

Kritiek

In ons land is veel kritiek op de vliegverbinding tussen Suriname en Nederland.

De prijs hiervan zou kunstmatig hoog worden gehouden en concurrenten zouden niet welkom zijn. Om onduidelijke redenen moet met name de KLM het ontgelden, terwijl wij daar natuurlijk helemaal niets mee te maken hebben, laat staan dat we inspraak hebben.

KLM is gewoon een private onderneming, onderdeel van Air France, en daar heeft Nederland of hun regering bar weinig over in te brengen.

Dat is dan nog los van het feit dat concurrenten bij ons gewoon welkom zijn (er is een Open Sky verdrag – redactie) en de prijs bepaalt wordt door marktwerking.

Geen interesse

Maar helaas heeft verder niemand interesse om op ons land te vliegen.

Enkele jaren terug hebben wat carriers, via charter of een lijnvlucht, het wel geprobeerd maar dat bleek toch niet winstgevend genoeg te zijn.

Toch eisen bepaalde groepen Surinamers (waaronder een Marronstuurgroep – redactie) nu dat de KLM haar prijzen dusdanig verlaagt, dat deze verliesgevend worden en zij dus kunnen vliegen tegen een tarief waar ze (denken) recht op te hebben.

Dat de KLM per ticket veel meer dan de helft kwijt is aan additionele kosten (waar ze zelf niets aan verdienen) en de SLM deze weigert te betalen (waardoor ze per ticket meer overhouden), wordt vaak niet vermeld.

Denk daarbij aan veiligheidstoeslag, compensatie luchtvervuiling, een klimaatbijdrage, landingsrechten, en nog veel meer.

KLM moet dit allemaal in hun ticket verwerken waar de SLM dat niet doet.

Een onlangs gehouden onderzoek toonde daarbij aan dat de KLM, zelfs met de aanvullende kosten, veel goedkoper is dan onze eigen SLM.

Brazilië – Curaçao

Het kleine Curaçao pakt het anders aan, want in plaats van te klagen dat "de buitenlanders" te duur zijn, nodigen ze deze juist uit om hun land aan te doen.

De Braziliaanse luchtvaartmaatschappij Azul breidt daarom dit jaar nog haar diensten uit naar Curaçao.

Goedkoper en vaker vliegen op Curaçao

Azul slaat haar vleugels uit
– net als Curaçao –

Daardoor zal het aantal vluchten vanuit Brazilië naar het populaire eiland flink toenemen. Daarnaast zal Azul ook een nieuwe route naar Fort Lauderdale, (Florida / Amerika – redactie) aanbieden.

Al met al kan men dus via Brazilië naar Curaçao en vanaf Curaçao desgewenst non-stop naar Amerika vliegen. Op deze manier wordt een belangrijke verbinding direct opengesteld voor zowel toeristen als de lokale bevolking.


Grote vraag

De nieuwe verbinding tussen Brazilië en Curaçao begon eerder al met slechts één vlucht per week, maar door de zeer hoge vraag werd dit snel verdubbeld naar twee en binnenkort zelfs vier.

Volgens carrier Azul is er zeer veel vraag naar deze route, omdat het de enige directe vliegverbinding tussen Brazilië en Curaçao is.

Azul benadrukt dat Curaçao een erg geliefde en veilige vakantiebestemming is met een vriendelijk klimaat, gastvrije bevolking en voor toeristen meer dan genoeg om te doen en te ontdekken.

Iets dat er bij ons, volgens sommigen, nog wel eens bij in schiet.

Met de verbinding kunnen toeristen eenvoudig Curaçao aandoen en op hetzelfde ticket eventueel doorreizen naar Fort Lauderdale in Amerika.

Tekst : Jolanda Pengel (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Kunnen we iets leren van Curaçao?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!