CHof zet streep door 'Plan Chan'

Article – CHof zet streep door 'Plan Chan'

PARAMARIBO, 5 augustus 2024 – Het Constitutioneel Hof (CHof) heeft een dikke en overduidelijke streep gezet door het coalitieplan om kleine partijen buiten te sluiten van de komende verkiezingen.

Buitensluiten

In 2020, vlak na het aantreden van president Santokhi, werd de waarborgsom die partijen moeten betalen om deel te mogen nemen aan de verkiezingen extreem verhoogd.

Elke partij, klein of groot, met of zonder zetel, zou maar liefst SRD 1.000.000,– moeten neerleggen om te kunnen participeren aan onze vrije verkiezingen.

Grote partijen, zoals de VHP, hadden dat bedrag direct kant en klaar liggen (overigens zonder te verantwoorden waar het vandaan kwam – redactie) maar kleine, laat staan totaal nieuwe partijen werden door deze wet direct buitengesloten van deelname in 2025.

Aangevochten

Mr. Iris Nazir – advocaat en voormalig DNA-kandidaat voor DA'91 – heeft samen met haar eigen politieke partij en de twee kleine partijen De Nieuwe Wind en De Nieuwe Leeuw de forse verhoging succesvol aangevochten bij het Constitutioneel Hof.

In oktober 2020 werd de waarborgsom opeens met maar liefst 1000 procent verhoogd, dit volgens een zogenaamde wijziging van de Algemene Kiesregeling.

Het CHof vroeg vervolgens adviezen aan de Centrale Bank van Suriname over inflatiecijfers en het CBB over de analyse van kiezerslijsten.

Disproportioneel

Opgemerkt dient te worden dat SRD 1.000.000,– in 2020 nog veel meer waard was dan nu, wat de verhoging nog extremer maakte.

Het CHof oordeelde dat de verhoging totaal disproportioneel was, gebaseerd op inflatie en bevolkingsgroei.

CHof zet streep door 'Plan Chan'

Money walks
– but justice talks –

De maatregel benadeelde enkel kleine en nieuwe partijen, wat niet gerechtvaardigd kon worden door de wetshistorie.


Illegale wet

Daarbij kwam dat de wet, ingediend door de regering Santokhi, zowel volledig in strijd is met onze eigen Grondwet en zelfs het Inter-Amerikaans Verdrag.

Beide, zeer belangrijke wetten, verzetten zich tegen deze aantoonbaar discriminerende maatregelen.

Daarom verklaarde het CHof de wetsbepaling absoluut onverbindend, wat betekent dat deze niet geldt bij de komende en toekomstige verkiezingen. Een grote tegenslag voor de huidige regering die het aantal concurrenten juist zo klein mogelijk wil houden.

Wetgever

Het is nu aan de wetgever (binnen de functionerende Trias Politica – redactie) om de regeling alsnog te verbeteren.

Een andere optie is om de illegale wetgeving volledig in te trekken of op punten aan te vullen, afhankelijk van hun verdere beoordeling en het (toekomstige) oordeel van het CHof.

Tekst : Anil Gajadien (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Valt een bedrag van SRD 1.000.000,– goed te praten?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!