Ramadhin liegt over corruptie

Article – Ramadhin liegt over corruptie

PARAMARIBO, 5 augustus 2024 – Na minister Nurmohammed ligt nu ook zijn partijgenoot Ramadhin onder vuur wat betreft liegen over corruptie.

Leugens

Ramadhin beweerde eerder in ons parlement dat Surinaamse oogartsen corrupt zijn en frauduleus handelen, omdat zij (soms) extra betalingen vragen aan patiënten.

Gespecialiseerd oogarts Pawiroredjo ontkent de keiharde aanval van de minister en legt uit dat het Academisch Ziekenhuis Paramaribo sinds september 2022 juist geen enkel operatiemateriaal kon kopen door extreme, financiële problemen binnen de regering.

Ook zouden de artsen al zeker een jaar op geen enkele manier zijn betaald voor hun diensten, maar bleven zij op eigen kracht en middelen doorwerken.

Ondanks deze jarenlang aanhoudende, zeer ernstige financiële problemen heeft het Suriname Eye Centre al die tijd juist dankzij hun eigen initiatieven toch nog 3.500 operaties kunnen uitvoeren.

Jerrel Pawiroredjo, hoofd van het centrum, reageert hiermee op harde beschuldigingen van corruptie en fraude door zijn eigen minister, Amar Ramadhin.

Totaal wanbeleid

Volgens Pawiroredjo betalen verzekeraars al jarenlang minder dan de kostprijs voor operaties, wat het AZP in financiële problemen blijft brengen.

Hierdoor kan het ziekenhuis geen materialen aanschaffen en liepen de wachtlijsten op tot wel 6.000 patiënten. Beleid vanuit het ministerie was er niet, en smeekbedes om betere verzekeringen en betalingen bleven onbeantwoord.

Ramadhin liegt over corruptie

Oogoperaties
– ziet Ramadhin nog wel scherp? –

De sitatie in ons land is momenteel zo slecht gesteld, dat patiënten – die het geld hebben – nu uitwijken naar Frans-Guyana of zelfs Nederland voor medische hulp.


Eigen inbreng

Omdat de minister niet meewerkt, besloten de oogspecialisten hun patiënten de mogelijkheid te bieden dan maar zelf materiaal te bekostigen als zij dat konden.

Veel mensen maakten noodgedwongen gebruik van deze optie, omdat er vanuit de overheid al jarenlang niets wordt geregeld of gecommuniceerd.

Het initiatief werd vooraf nadrukkelijk schriftelijk medegedeeld aan zowel het ziekenhuis, de verzekeraars en alle patiënten, benadrukt Pawiroredjo.

Patiënten krijgen voor alle betalingen een kwitantie waarmee zij restitutie kunnen aanvragen bij het SZF of andere verzekeraars.

Hoewel dit ongemak veroorzaakt, worden ze tenminste geholpen, stellen de artsen.

Het gegeven dat minister Ramadhin zonder enig onderzoek of bewijs nu roept dat alle oogartsen corrupt zijn en zichzelf verrijken, is een flagrante leugen die feitelijk niet onbestraft kan blijven binnen een functionerende democratie.

Zowel minister Ramadhin als president Santokhi wensten niet te reageren op de nieuwe feiten.

Geen lonen

Een ander probleem is dat de oogartsen al meer dan een jaar geen honorarium hebben ontvangen voor uitgevoerde operaties.

Patiënten moeten daarom soms zelfs de vergoedingen – en daarmee de salarissen – voorschieten en vervolgens restitutie aanvragen bij hun verzekeraar.

Voor SZF-verzekerden gaat het om SRD 3.350 per operatie. Deze tarieven zijn transparant en wederom op papier overeengekomen met het ziekenhuis, verzekeraars en de minister.


A minister draai

Pawiroredjo stelt dat de minister gewoon keihard op de hoogte is van de betalingsachterstand aan alle specialisten, maar hier niets aan doet en weigert te betalen.

Er is vanuit het ministerie geen geld, geen beleid, geen visie, geen ondersteuning en geen communicatie.

Hij (Pawiroredjo, de oogarts – redactie) vindt de beschuldiging van corruptie gewoonweg zeer leugenachtig en roept de minister op om het fundamentele probleem van (onder)financiering in de gezondheidszorg eindelijk eens een keer aan te pakken.

Tekst : Anil Gajadien (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Moet Ramadhin zijn woorden terugnemen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!