Ori bevestigt nepotisme

Article – Ori bevestigt nepotisme

PARAMARIBO, 6 augustus 2024 – Waar de regering het eerst ontkende, moet zij het nu onder druk van de media en oppositie toch toegeven; nepotisme op het hoogste niveau.

Broer benoemd

Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) heeft gereageerd op een eerdere onthulling van de website waterkant.net, waarin werd gesteld dat minister Henry Ori zijn friends en family beleid gewoon voortzet.

In een nu uitgegeven persbericht bevestigt het ministerie dat de broer van Ori inderdaad is aangesteld voor werkzaamheden op het ministerie.

Volgens MinOWC is de broer van de minister wel gepensioneerd, maar als professional gevraagd om toezicht te houden op onze complexe bouwprojecten en inspecties.

Dit zou hij pro deo (gratis en volledig onbetaald – redactie) doen, uit goedheid en liefde voor ons land.

Dreigen

Het ministerie reageerde ook scherp op waterkant.net en dreigde zoals gewoonlijk weer met semi-juridische gepraat.

Het zou allemaal fake news zijn en de duivelse media (vrij naar Nurmohammed – redactie) weet nergens iets van.

MinOWC eiste dus dat de site met bewijs moest komen als ze leugenachtig beweren dat een familielid tegen betaling in dienst zou zijn bij MinOWC.

Waterkant.net had echter nooit gesuggereerd dat de broer een betaalde functie had. De website meldde alleen dat hij was aangetrokken, wat nu schoorvoetend door MinOWC zelf is bevestigd.

Beschuldigen

Of de gepensioneerde broer van Ori echt gratis werkt, of dat hij dankzij zijn broer – die minister is – via een omweg toch een greep in de pot met belastinggeld kan doen (bijvoorbeeld door hoge onkostenvergoedingen te declareren, transport en emolumenten te eisen, etc... – redactie), is niet bekend.

Evenmin waarom een, nota bene gepensioneerde, "broer van" een betere kandidaat zou zijn voor deze zware functie dan, bijvoorbeeld, een afgestudeerde ADEK-student die nog een hele carrière voor zich heeft.

Ori bevestigt nepotisme

Nepotisme, corruptie, fraude
– geen geld voor onderwijs –

In plaats van dat het ministerie uitleg geeft over de vreemde gang van zaken en excuses voor haar dreigementen, beschuldigt ze nu waterkant ervan geen hoor– en wederhoor toe te passen.

Los van het feit dat het ministerie echt nooit op vragen reageert, is dat laatste zelfs niet eens van toepassing, aangezien het ministerie de feiten zelf bevestigde.

Friends & family

Het ministerie blijft ook zeer vaag over berichten dat minister Ori niet alleen zijn oude broer, maar nu ook al zijn vrienden van een oude voetbalvereniging functies zou hebben toebedeeld.

MinOWC ontkent niet dat Ori zijn vrienden vrolijk heeft benoemd als onder andere adviseur, directeur en onderdirecteur, maar draait om de zaak heen en doet alsof er niets speelt.

Het ministerie gaat zelfs een stap verder en misbruikt nu de onthulling van waterkant om parlementariër Melvin Bouva aan te vallen.

Bouva had in DNA aanvankelijk gevraagd of de minister zijn broer en vrienden had aangesteld, en daar was Ori blijkbaar niet van gediend, waardoor de zaak nu totaal lijkt te escaleren.


Nepotisme kan gezien worden als vorm van corruptie, waardoor nu in een week tijd zowel Nurmohammed (heraanbesteding) als Ramadhin (oogartsen) en Ori (friends & family) deze waas om zich heen hebben opgetrokken.

Tekst : Jolanda Pengel (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Zou Ori moeten terugtreden om deze kwestie?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!