Ministerie van Nepotisme

Article – Ministerie van Nepotisme

PARAMARIBO, 6 augustus 2024 – De populaire Engelse serie Monty Python had ooit een aflevering getiteld "the ministry of silly walks".

Vreemd loopje

Op dat ministerie kregen mensen alleen een baan als ze een erg vreemd, en afwijkend "loopje" hadden.

Suriname kent inmiddels een soortgelijk ministerie, met als belangrijkste beleidspunt nepotisme.

Het lijkt er op dat je alleen op het Ministerie van Nepotisme wordt aangenomen als je vrienden, familie of een bekende bent van iemand die zelf ook al actief is op dat departement.

De meest recent aangenomen, of "overgehevelde", persoon op het Ministerie van Nepotisme is Sieuw Ramsukul, vertrouwenspersoon, kennis en goede vriend van president Santokhi.

Ramsukul is daarbij ook nog eens "presidentieel adviseur" en directeur algemeen beheer bij het (echte) ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB).

Ministerie van Nepotisme

Ministerie van Nepotisme
– altijd werk genoeg –

Sieuw heeft onder druk gereageerd op beschuldigingen vanuit de ABOP dat hij (als prominent VHP-er – redactie) op grote schaal VHP-aanhangers bevoordeelt wat betreft grondzaken.

Hij benadrukt echter dat hij op het ministerie is geplaatst vanwege zijn kennis en om de vele grondproblemen aan te pakken, en niet om VHP-stukken te behandelen.

Angst regeert

Officieel wordt GBB bestuurd door de ABOP, al is het een publiek geheim dat de VHP al jaren op dit ministerie aast.

Om Brunswijk niet voor zijn kop te stoten en uit angst dat hij de coalitie zou beëindigen – waarna Chan weer zijn macht kwijt raakt – zou de VHP nu via omwegen proberen binnen het ministerie alsnog de macht te grijpen.

Ramsukul zegt dat echter dat de GBB onder ABOP een slechte reputatie heeft (gekregen) vanwege berichten dat percelen onterecht worden afgenomen.

Ik ben persoonlijk en op het hoogste niveau door de president geplaatst om burgers te helpen die al jaren wachten op hun stukken.

Het is een grote en smerige leugen van zowel ABOP als de media dat ik hier ben neergezet voor de VHP.

Ramsukul
To The Point Apintie TV

Hij legt uit dat de president hem daar heeft neergezet omdat zeker 80% van de problemen (die burgers aan de president meldden) gerelateerd zouden zijn aan grondzaken.

Hoe hij aan die cijfers komt en of hij daar bewijs voor heeft, is niet duidelijk gemaakt.

Nachtmerries

"Surinamers zijn minder bang voor criminelen en veel meer voor het verliezen van hun percelen."

"Sommigen melden mij zelfs dat ze dromen dat hun percelen worden afgepakt, de angst is erg groot vanwege het ministerie," beweert Ramsukul.

Ramsukul erkent wel dat hij, sinds zijn aanstelling in december 2023, meer dan 7.000 stukken voor minister Dinotha Vorswijk heeft behandeld en doorgestuurd.

Maar bij aankomst op de afdelingen blijken de stukken te verdwijnen, zegt hij. Het hoofd van de afdeling Grondinspectie meldde weer aan de president dat stukken in lades van ambtenaren zouden blijven liggen.

Ramsukul heeft daarom een plan gemaakt om alle werkzaamheden vanaf één locatie te coördineren voor meer overzicht.

Tekst : Jolanda Pengel (Suriname Nieuws) / artist impression : Langeman Produkties


— UW MENING —

Keek u Monty Python?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!